Smartwatches waren in het begin saai om te zien. Ze waren altijd vierkant of rechthoekig, en zagen er nog het meest uit als een oersaai digitaal horloge uit de jaren zeventig of tachtig. En nog veel groter en dikker ook. Dat is veranderd. Nu ook traditionele horlogefabrikanten slimme polsklokjes zijn gaan maken, hebben we de keuze uit mooie ontwerpen. Hierbij presenteren wij de keuze van Wearables Magazine: de vijf mooiste smartwatches van 2017. 

Fossil Q Grant

De Fossil Q Grant is een hybride smartwatch. Het horloge lijkt op de Grant-serie van dezelfde fabrikant, en dat is niet toevallig. Het is een stoer ogend, luxe horloge. Het heeft echte wijzers, een echte wijzerplaat (geen scherm) en enkele slimme functies die via een verbonden smartphone worden aangestuurd.

Het horloge is in diverse uitvoeringen te krijgen. Wearables Magazine reviewde eerder dit jaar een goudkleurig exemplaar, met een donkerbruine lederen band. De wijzerplaat was lichtgeel of gebroken wit, of iets daar tussenin. Romeinse cijfers geven de tijd aan. Vintage, klassiek, maar wel met zeer moderne slimme technologie achter de klassieke wijzerplaat. De Fossil Q Grant loopt dankzij zijn verbinding met een smartphone altijd op tijd. Hij brengt desgewenst notificaties van die smartphone in de vorm van een trilling en een beweging van de wijzers over. Je kunt er op afstand een foto van jezelf mee maken vanaf je telefoon. Leuk voor selfies waarbij niet je halve arm erop staat, of een selfiestick zichtbaar is.

Het soepele lederen bandje is 22 millimeter breed en is kinderlijk eenvoudig te vervangen door elk ander bandje van dit standaardformaat. Zo kan het horloge simpel aan wisselende kleding worden aangepast. Het meegeleverde bandje vonden we zacht en comfortabel. En mooi om te zien.

Stijlvol klassiek en toch voorzien van een stappenteller, notificaties, op de seconde precies gelijklopend met de internetklok en voorzien van een slaapmonitor en in te zetten als afstandsbediening voor de camera van je smartphone: dat is de Fossil Q Grant in een notendop.

Skagen Hagen Connected

Skagen heeft een serie zeer strak ontworpen hybride smartwatches op de markt gebracht. Het superstrakke Deense design is ook in de weergave van de slimme functies doorgetrokken. Wie van die designtaal houdt, heeft altijd wat moois om zijn pols, met daarbij de slimme functies die we al beschreven bij het verhaal over de Fossil Q Grant. Die functies komen honderd procent overeen, want zowel Skagen- als de Fossil-horloges komen uit dezelfde fabriek. De apps lijken op elkaar, maar ook die zijn qua stijl aangepast aan de horlogeserie die erbij hoort.

Wearables Magazine heeft de Skagen Hagen Connected een paar weken mogen testen. We vonden het een luxe uitgevoerd horloge. Omdat het een hybride is, gaat de batterij maandenlang mee. Die batterij is niet oplaadbaar en kan eenvoudig worden vervangen. Het strakke uiterlijk is precies zoals dat van gewone Skagen-horloges, met het verschil dat een tweede wijzerplaatje met één wijzer aangeeft hoe ver je bent met je stappendoelstelling. Met een druk op een van de drie knoppen gaan de wijzers allebei naar de datum toe. En notificaties worden aangegeven door de wijzer van de tweede wijzerplaat naar een kleur te laten wijzen. Dan weet je of er een WhatsApp-bericht, een sms of een e-mail binnenkomt.

Michael Kors Access Sofie

Wearables Magazine mocht dit jaar ook de Michael Kors Access Sofie proberen. Een dameshorloge in goudkleur, met een rand van zirkonia’s rondom het scherm. En Android Wear op het amoled-schermpje, met een serie aangepaste wijzerplaten, speciaal door de fabrikant voor dit horloge gemaakt.

De Sofie, zoals we haar kortweg noemen, heeft grofweg dezelfde functionaliteit als alle andere Android Wear-horloges. En dat betekent dat het horloge veel kan. De wijzerplaat kan worden aangepast. Digitaal, analoog of heel wat anders, een foto-achtergrond, een donkerblauwe of lichtroze achtergrond, alles is mogelijk.

En Android Wear 2.0 brengt ook met zich mee dat er een groeiend aantal speciale horloge-apps direct op de smartwatch zelf kan worden geïnstalleerd. Het klokje ziet er dus niet alleen mooi en glimmend uit, maar is ook nog eens bijzonder functioneel. Bewegingsprestaties kunnen ermee worden bijgehouden, je kunt er je telefoon mee opnemen of ophangen, notificaties in tekst op ontvangen, en via de ingebouwde microfoon ook boodschappen terugsturen door ze in te spreken.

Casio Pro Trek

Android Wear voor mannen. Zo mogen we de Casio Pro Trek betitelen. Het is een bijzonder stoer horloge dat in al zijn uiterlijkheden de mannelijkheid uitademt. Het is ook een zeer functioneel horloge, want alles wat we over Android Wear schreven bij de Sofie hierboven, geldt ook voor de Casio Pro Trek. Maar dit horloge heeft nog wat meer.

Casio WSD-F20

Er is namelijk, uniek, een tweede wijzerplaat in het klokje gebouwd. Casio heeft zich gerealiseerd dat zo’n stoer G-Shock-achtig horloge vast vaak wordt gedragen door mensen die niet vaak in de buurt van stopcontacten rondhangen. Het is puur gericht op een actief leven buiten de deur. Nu is Android Wear een mooi besturingssysteem, maar het zuigt wel de batterij van elke smartwatch binnen maximaal 24 uur helemaal leeg. En voor de Casio Pro Trek is dat niet anders. Sterker nog, de batterijduur viel ons nogal tegen.

Daarvoor is dus een oplossing in de vorm van dat tweede scherm. Er blijkt namelijk ook nog een ‘gewoon’  digitaal horloge in het apparaat te zitten, aangedreven door een tweede batterij die er pas na een dikke week de brui aan geeft. Dus zelfs als het horloge uitgeput is, krijg je nog altijd gewoon de tijd te zien in grote cijfers. Zo voorkom je dat je een ‘dood’ en nutteloos apparaat om je pols hebt. 

Tag Heuer Connected

Dan nu een smartwatch die Wearables Magazine helaas nog nooit mocht testen, maar wie weet komt het nog. De Tag Heuer Connected is een Android Wear-horloge van de bovenste plank en dat blijkt wel uit de prijs: de goedkoopste is iets van veertienhonderd euro, en de duurste meer dan tienduizend. Dan heb je het wel over een exemplaar van goud dat is ingelegd met diamanten. Er zijn heel veel uitvoeringen te krijgen, en ook zelf te combineren.

TAG Heuer Connected Modular 45

De Tag Heuer Connected is ontegenzeggelijk een zeer mooi horloge dat het Zwitserse design aan alle kanten verraadt. Maar het is ook een Android Wear 2.0-smartwatch. Met alles erop en eraan. Wel een riskante belegging om zo’n horloge te kopen, want de interne hardware zal weldra achterlopen op nieuwe ontwikkelingen, zoals nieuwe versies van Android Wear. Het valt niet te zeggen of de huidige lichting Android Wear-horloges ooit een update zal krijgen. Dan zit je met een verouderde smartwatch van tienduizend euro om je pols. De keuze voor een hybride lijkt dan verstandiger.

Meer tips en adviezen

Op onze tips en advies pagina vind je meer tips, achtergronden en adviezen over wearables als smartwatches, virtualrealitygear en fitnesstrackers.