Wat zijn de beste zes smartwatches voor de zomer van 2016? We leggen de populairste slimme horloges langs een ‘zomerlat’. Met verrassende resultaten!


De 'zomerlat'

Bij Wearables magazine leggen we altijd alle producten langs een meetlat. Meestal gaat het daarbij om hardware, software en functionaliteit in vergelijking met de concurrentie. Nu bekijken we het eens zomers. Welke smartwatch helpt je het beste op het strand? Met welke kun je het best gaan surfen? Zijn de schermpjes van de smartwatches licht genoeg voor gebruik in fel zonlicht, zijn ze waterdicht en hoe zit het met de batterijduur?

We bekijken achtereenvolgens de Apple Watch, Samsung Gear S2, Pebble Time Round, Fitbit Blaze, Huawei Watch en de LG Watch Urbane volgens deze zomerse criteria.


Apple Watch: krasvast scherm

Krasvastheid: uitstekend
Waterdicht: ja, een beetje
Batterijduur: een dag
Gebruik in fel zonlicht: gemiddeld

apple-watch-wijzerplaten

Het met een saffierglazen beklede scherm van de Apple Watch (Review, let op: niet de Apple Watch Sport, die heeft een ander, iets zachter scherm) is het meest krasvaste op de smarwatchmarkt. Ben je bang voor krassen op je slimme horloge, dan ben je dus snel klaar. De Apple Watch is op dat onderdeel de absolute topper. Ook is het horloge waterdicht, maar niet geschikt om ermee te gaan zwemmen of surfen. De IPX7-rating geeft aan dat het horloge weliswaar tegen water kan, maar tegen volledige onderdompeling is het klokje niet opgewassen.  De batterijduur van de Apple Watch is gering. Na een goeie werkdag is hij op, hoewel het scherm altijd uit staat als het niet gebruikt wordt. Ga je op een kampeervakantie zonder dat je dagelijks een stopcontact in de buurt hebt, dan is de Apple Watch af te raden. En het zonlicht: De Apple Watch heeft een helder scherm, maar het saffierglas vangt veel licht van het horloge zelf af. Dat betekent dat het in fel zonlicht soms lastig kan zijn om te zien wat het horloge te melden heeft. Op dat onderdeel is overigens de Apple Watch Sport weer beter.


Samsung Gear S2: goede batterij

Krasvastheid: gering
Waterdicht: ja
Batterijduur: twee dagen
Gebruik in fel zonlicht: goed

Samsung Gear S2 rozegoud en platinum

De Samsung Gear S2 (review) heeft een helder scherm dat in zonlicht goed afgelezen kan worden. Dat scherm is helaas beschermd met Gorilla Glass 3, en niet met saffierglas zoals bij de Apple Watch. Dat betekent dat het gevoeliger is voor krasjes. De batterij haalt makkelijk twee dagen, dan moet het slimme Tizen-horloge weer aan de lader. De waterdichtheid is goed, maar Samsung garandeert zelf dat het horloge goed blijft functioneren zolang het niet langer dan een uur onder slechts een meter water ligt. Dat betekent dat je ook met dit horloge beter niet kunt gaan zwemmen of surfen.


Pebble Time Round: winnaar qua zichtbaarheid in zonlicht

Krasvastheid: gering
Waterdicht: ja, een beetje
Batterijduur: twee/drie dagen
Gebruik in fel zonlicht: uitmuntend

Pebble Time Round 2

Ga je naar een zeer zonnige bestemming zonder stopcontacten, neem dan een Pebble Time Round (review) mee. Dit horloge heeft een scherm van e-paper en het geeft geen licht, zoals de andere smartwatches (achtergrondlicht is wel op te roepen als het donker is). Het e-paper scherm is uitstekend te zien in direct zonlicht en omdat er niet voortdurend licht wordt geproduceerd, gaat de batterij ook een stuk langer mee dan alle andere smartwatches in dit lijstje. Echter, krasvast is het scherm van de Pebble Time Round allerminst. Ook dit is Gorilla Glass, en dat is toch altijd een stuk minder tegen krasjes opgewassen dan saffierglas. Waterdicht is het horloge wel tot op zekere hoogte.  Het heeft dezelfde IPX7-rating als de Apple Watch. Dus zwemmen of surfen: doe maar niet. Een regenbuitje kan hij echter wel aan.


Fitbit Blaze: ongeëvenaarde accuduur

Krasvastheid: gering
Waterdicht: ja, een beetje
Batterijduur: uitmuntend
Gebruik in fel zonlicht: voldoende

fitbit-blaze-groot

Ook de Fitbit Blaze heeft Gorilla Glass en dat betekent dat er risico op krasjes bestaat. Voorzichtig dus, als je deze meeneemt naar het strand. Waterdicht is hij wel, maar Fitbit raadt af om ermee te gaan douchen of zwemmen. Wat dat betreft wijkt de Fitbit Blaze niet af van de andere smartwatches die hier besproken worden. De batterijduur is precies vijf dagen en dat is een hele goede score voor een smartwatch. In fel zonlicht is het apparaat voldoende afleesbaar. Omdat het een lcd-scherm heeft, zal dat nooit top worden.


Huawei Watch: krasvast scherm

Krasvastheid: uitmuntend
Waterdicht: ja, een beetje
Batterijduur: niet riant
Gebruik in fel zonlicht: niet best

huawei-watch-ifa

De Huawei Watch (review) heeft een bovenkant van saffierglas en dat is heel stevig en bestand tegen de meeste krassen. Dit horloge kun je dus veilig in het warme strandzand laten vallen. Echter: de waterdichtheid is niet zo best. De IP67-rating geeft aan dat dit polssieraad eigenlijk alleen bestand is tegen spatwater. Onderdompeling zoals bij zwemmen of surfen wordt sterk afgeraden. De batterijduur is op zijn hoogst anderhalve dag, en wat dat betreft is dit Android Wear-horloge niet afwijkend van de meeste andere smartwatches. In fel zonlicht zal het scherm je snel in de steek laten.


LG Watch Urbane: slim randje en grote accu

Krasvast:  gering
Waterdicht: ja, een beetje
Batterijduur: iets beter dan gemiddeld
Gebruik in fel zonlicht: niet best

LG-Watch-Urbane-review-tijd

De LG Watch Urbane (review) is toegerust met Gorilla Glass en dat is, zoals we eerder opmerkten, best gevoelig voor krasjes. Maar de Urbane heeft een opstaande rand rondom het horlogescherm, die het tegen het meeste onheil beschermt. Toch blijft het oppassen met het redelijk kwetsbare scherm. Waterdicht is het horloge ook, maar alleen spatwaterdicht. Dus zwemmen is zeer af te raden; een regenbui of je handen wassen is geen probleem. De batterijduur van de LG Watch Urbane is iets beter dan die van de Huawei Watch, de batterij is namelijk wat groter. Echter, Android Wear is een besturingssysteem dat aardig wat stroom opslokt, en dat betekent dat het maar een beetje langer mee gaat dan de concurrentie.  De zon is de grote vijand van het scherm: dat is bijna onzichtbaar in fel zonlicht. Maar bij Android Wear-horloges is er wel een trucje. Als je snel drie keer op de knop aan de zijkant van de horlogekast drukt, wordt de schermhelderheid eventjes op maximum gezet, zodat het even goed zichtbaar is. Dat geldt ook voor de Huawei Watch. Lang duurt dat echter niet, omdat dit veel batterijstroom opsnoept.


De toekomst: Casio Smart Outdoor

Hij is nog niet in Nederland te koop, maar kom je deze zomer toevallig in Amerika en heb je nog geen smartwatch, dan is de Casio Smart Outdoor een optie. Dit horloge is superstevig, je kunt ermee het water in, en het loopt op Android Wear. Alle nadelen van de genoemde horloges zijn in de Casio Smart Outdoor verholpen. Het enige nadeel wat daar tegenover staat, is dat het een nogal lijvig horloge is, en daar moet je van houden. En het andere nadeel is al genoemd: het is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten te koop.

Casio