Een bedrijf uit Londen wil met een speciale elektronische headset ervoor zorgen dat mensen beter gaan gamen, door elektronische impulsen. Dit is vooral handig voor de mensen die meedoen met e-sportevenementen, aangezien er veel geld op het spel staat.

Met deze headset op ga je beter gamen

Het Britse bedrijf Foc.us wil met de headset Moovs betere gamers van ons maken. De headset kost ongeveer honderd euro en stuurt elektrische schokken naar de prefrontale cortex van het brein; dat proces wordt transcranial direct current stimulation (tDCS) genoemd. In de kern houdt deze techniek in dat er kleine hoeveelheden elektriciteit naar je brein worden gestuurd - variërend van 0,1 mA tot maximaal 2 mA - die er vervolgens voor kunnen zorgen dat delen van je hersenen gestimuleerd worden en beter kunnen presteren.

Het gaat hier dan om het herkennen van afbeeldingen en je geheugen. Gamers, vooral professionals, leunen sterk op die twee hogere functies van je brein, in toernooien waar veel geld op het spel staat. Soms kan er wel tot tien miljoen dollar gewonnen worden, dus is elke vorm van hulp welkom, denken we zo. Nu is het natuurlijk nog maar de vraag of de organisatie van een dergelijke evenement dit soort hulpmiddelen kan waarderen of uiteindelijk besluit de headset te verbannen, maar dan lopen we even op de zaken vooruit.

tDCS is een controversieel onderzoeksgebied - er zijn wellicht net zo veel onderzoeksconclusies die claimen dat tDCS een positieve werking heeft op je hersenen als conclusies die het tegenoverstelde beweren. Momenteel zijn er al soortgelijke apparaten beschikbaar, maar de Moovs van Foc.us is de enige die is goedgekeurd door de FCC, een onafhankelijk Amerikaans overheidsorgaan dat de verantwoordelijkheid draagt voor alle regelgeving met betrekking tot telecommunicatie. Heb je hart- of hersenenproblemen? Niet aan beginnen.