Het is een YouTuber gelukt om Windows XP op z'n Android smartwatch te installeren. Hij installeert het OS op z'n oude LG G Watch. Windows XP, van Microsoft, is dertien jaar geleden voor het eerst uitgekomen op de pc.

Windows XP geïnstalleerd op Android smartwatch

Wanneer je nu nog iemand met Windows XP op z'n computer ziet, dan sla je jezelf misschien even op je voorhoofd. Niet omdat XP geen fijn besturingssysteem is, maar het is wel ontzettend onveilig op dit moment, aangezien Microsoft geen updates meer uitbrengt. Reden genoeg om lekker te experimenteren met iets dat ooit heel tof was en dat is precies wat de volgende YouTube deed: die zette namelijk het dertien jaar oude OS op een Android smartwatch en wel de eveneens al oud te noemen LG G Watch (die al een opvolger heeft).

Zoals je in de bovenstaande video kunt zien, is het mogelijk om met je vinger op het touchscreen de muis op het scherm te bewegen. En dat is op zich al een behoorlijk prestatie. De YouTuber heeft dit voor elkaar gekregen door een ontzettend magere versie van XP te installeren, eentje die nog maar 100MB weegt, in plaats van de 1,5GB van het origineel. XP is hier gedowngrade tot slechts een command prompt, volledig gestript van zijn fijne user interface. De YouTuber maakt gebruik van Bochs-emulator en de software WinBuilder.

Wanneer hij XP in z'n geheel op het polsapparaatje zou zetten, dan zou het ongeveer twaalf uur duren voordat het OS geladen is. Wat het vooral zo tof maakt, is dat je vroeger dus alle hardwarecompomenten nodig had om dit voor elkaar te krijgen. Nu is dat in essentie natuurlijk niet veranderd, maar veel van die hardware kan inmiddels met software worden nagebootst. Zoals de jongen in de video zelf al aangeeft, heeft deze handeling eigenlijk geen praktisch nut. Maar dat maakt dergelijke bevindingen eigenlijk niet minder tof om naar te kijken.