Op dit moment wordt er in de Verenigde Staten aan een slimme bh gewerkt, die een vroeg stadium van borstkanker kan ontdekken, genaamd de iTBra. Dat gebeurt zonder een mammogram of echografie, maar met een speciale patch aan de binnenkant van de bh.

Vroeg stadium van borstkanker ontdekken met de iTBra

Op dit moment wordt er in de Verenigde Staten gewerkt aan een slimme bh, die in staat is borstkanker in een vroeg stadium te ontdekken. Er wordt gebruikt gemaakt van connected patches, die in de bh zitten, en niet van een mammogram of echografie. De bh, momenteel nog een prototype, gebruikt te sensoren om te achterhalen of het circadiane ritme in de cellen van de borst veranderen en stuurt die data door naar een smartphone of pc. Een borstkankeronderzoek met deze bh aan duurt ongeveer tussen de twee en 24 uur.

De data wordt vervolgens geanalyseerd door algoritmes en neurale netwerken die abnormaalheden kunnen identificeren en categoriseren. Het bedrijf achter deze slimme bh, Cyrcadia Health, voert nu onderzoeken uit samen met de Ohio State University en de Medicine X-groep van Stanford, omdat deze manier van borstkanker herkennen nog ontzettend jong en ongefundeerd is en er dus meer onderzoek nodig is om de claims van het team te kunnen onderbouwen. Uit 87 procent van de tests (vijfhonderd patiënten) kwam een accurate uitslag.

Bij een mammogram ligt dat percentage momenteel op 83 procent.