Voordat je een virtual reality headset koopt, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Die dingen zetten we op een rijtje in dit artikel, zodat je goed voorbereid aan je virtual reality-ervaring kunt beginnen.

Virtual reality headsets: dit moet je weten

Dit jaar is de gekte omtrent virtual reality echt losgebarsten. Op dit moment kun je al enkele headsets kopen, voor zowel pc, mobiele apparaten als losstaande headsets, waarvan de bekendsten de HTC Vive, Oculus Rift en de Samsung Gear VR zijn. Gaming en video's bekijken in vr is hartstikke tof, maar er zijn ook enkele dingen die je moet weten voordat je aan het virtuele avontuur begint. Die zetten we in dit artikel op en rij.

Lees ook onze review van de Oculus Rift en Touch Controllers.
Lees ook onze review van de PlayStation VR.

High-end vr-headsets hebben een krachtige computer of console nodig

Een high-end vr-headset is al duur op zichzelf, maar fungeert niet zonder een krachtige computer of spelcomputer. Zowel de HTC Vive als de Oculus Rift hebben een krachtige pc nodig voor die mooie graphics voor je ogen en dat betekent dat je meer moet investeren. Dat kan inhouden dat je een geheel nieuwe, vr-ready, pc kunt kopen of je huidige kunt upgraden, als je daar de kennis voor in huis hebt. Mocht je een PlayStation VR overwegen, dan heb je alleen nog een PlayStation 4 nodig; die verzorgt alle rekenkracht.

htc-vive-set

Wil je meer lezen over de minimale specs voor je pc voor de virtual reality-brillen? Dan kun je hierboven op de namen van de brillen klikken voor specs en andere info over die specifieke producten. Tegenwoordig is er echter een nieuwe trend gaande: computerrugzakken. Dit zijn rugzakken waar een complete, voor vr-geschikte, pc in is gebouwd, waar je vrij mee kunt rondlopen, zonder dat je hoeft na te denken over draden.

High-end vr-brillen worden geleverd met enkele accessoires, maar soms niet alle benodigdheden

Op dit moment heb je drie grote bedrijven die een virtual reality-bril hebben (aangekondigd): HTC, Oculus en Sony. De Vive en de Rift zijn al verkrijgbaar en worden geleverd met een aantal accessoires. De Rift levert, naast de bril, twee bewegingscontrollers en twee trackers die je bewegingen in virtual reality bijhouden. Met deze bril en zijn accessoires is het mogelijk daadwerkelijk in vr rond te lopen. De Rift wordt geleverd met een Xbox One-controller en een camera; zijn bewegingscontrollers worden later in 2016 uitgebracht.

De PlayStation VR mag dan misschien wel de goedkoopste high-end bril van dit moment zijn (releasedatum: oktober 2016), maar consumenten dienen nog wel de controllers en de PlayStation Camera apart te kopen, wanneer ze die nog niet in hun bezit hebben. Sony heeft hiervoor gekozen, omdat veel PlayStation-gamers al zo'n camera en de controllers hebben (de reguliere DualShock- en de Move-controllers).

playstation-vr-groot-1

Pas op voor de lange kabels achter je

High-end virtual reality-brillen hebben lange kabels nodig om te kunnen functioneren, omdat die kabels de bril met de pc verbindt. Dat betekent dus dat je tijdens het gamen moet oppassen dat je niet over die kabels struikelt. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je genoeg ruimte om je heen hebt - niet alleen vanwege die kabels, maar ook vanwege het feit dat je niet meer ziet wat er om je heen gebeurt (de bril blokkeert je zicht), waardoor je wellicht per ongeluk iets kapot kunt maken wanneer je heftig heen en weer aan het zwaaien bent met je armen.

Nu heeft de HTC Vive een camera aan de buitenkant zitten, die de drager kan laten zien wat er om hem heen gebeurt. Superhandig!

Camera's en controllers zijn verplicht

De high-end brillen voor virtual reality werken momenteel niet zonder de benodigde camera's die je in de kamer moet plaatsen. Deze camera's zijn verplicht, omdat ze jouw bewegingen in het echte kunnen vertalen naar bewegingen in virtual reality. Zorg er dus voor dat je die camera's kunt aansluiten (en dat je ze uit het zicht plaatst, zodat je ze niet per ongeluk omstoot). Ook heb je motion controllers nodig om te kunnen gamen; de controllers zijn in staat de bewegingen van je armen en handen accuraat in virtual reality te plaatsen.

oculus-rift-final-design

Je kunt misselijk worden van je (eerste paar) virtual reality-ervaringen

Wanneer je voor het eerst virtual reality betreedt, dan kan het zijn dat je misselijk wordt. Dan doe je er ook goed aan de bril af te zetten en op een later moment verder te gaan. Die misselijk wordt door een aantal dingen getriggerd en gebeurt voor iedereen op een ander moment. Het kan bijvoorbeeld dat je lichaam in de war raakt wanneer je naar beneden kijkt en je geen lichaam of geen armen ziet. Ook kan het gebeuren wanneer je in vr een trap op loopt en in het echt niet of wanneer je keihard naar beneden gaat in een achtbaan of een wingsuit.

Kies je voor mobile of pc?

Voordat je in de wereld van virtual reality duikt, doe je er goed aan om eerst te checken of het wel iets voor je is. Dan kan natuurlijk bij vrienden, maar dan kun je ook zelf doen met enkele goedkope / goedkopere oplossingen. Zo is er de Google Cardboard waar je een smartphone in kunt stoppen, die enkele virtual reality-ervaringen aan kan bieden; datzelfde geldt voor de Samsung Gear VR en de Loop VR van OnePlus. De headsets zijn licht en niet heel duur, maar kunnen je niet de beste ervaringen aanbieden, zoals high-end modellen dat wel kunnen.

Mocht je gewoon af en toe een vr-video willen checken, dan doe je er goed aan nog niet te investeren in zo'n dure virtual reality-bril. Maar wanneer je nu al alles uit de technologie wil halen, dan kun je de investering gaan maken.

samsung-gear-vr-groot-1

Past een virtual reality-headset over mijn bril?

Als brildrager is het goed om te weten dat de high-end headsets over je bril passen, al kan de ruimte in de headset daardoor iets krapper aanvoelen - maar het kan dus wel. De Gear VR past prima over je bril, terwijl de Cardboard echt wisselende ervaring oplevert.

Meer tips en adviezen

Op onze tips en advies pagina vind je meer tips, achtergronden en adviezen over wearables als smartwatches, virtual reality-gear en fitness trackers.

Lees ook onze review van de Oculus Rift en Touch Controllers.