Virtual Reality nam dit jaar een grotere rol dan ooit in op CES 2016, de jaarlijkse consumenten elektronicabeurs in Las Vegas. Niet alleen gaven hoofdrolspelers Oculus en HTC acte de présence, ook waren er veel kleinere spelers aanwezig om hun stempel op smartwatches en fitnesstrackers te drukken. Dit brede aanbod maakte CES 2016 erg interessant op het gebied van wearables.

Wearables op CES 2016 zijn booming

CES is altijd een beurs geweest waar je niet perse naartoe gaat om producten te bekijken die in de winkel te verkrijgen zijn, maar om een blik in de toekomst te nemen. Dit jaar was dat geen uitzonderingen op het gebied van wearables, met talloze concepten en prototypes in diverse categorieën. Daarom maken we een overzicht van alle soorten wearables die zijn gepresenteerd op CES 2016.

Oculus Rift verkrijgbaar

De Oculus Rift was al langere tijd te krijgen als ontwikkelaarsversie, maar nog nooit voor gewone consumenten. Tot aan CES 2016, toen bekend werd gemaakt dat de Rift vanaf nu te preordenen is. Vroege backers van de Rift op Kickstarter krijgen zelfs de consumentenversie gratis opgestuurd. Voor een prijs van 700 euro is deze VR bril van jou, en volgens de oprichter is dat “spotgoedkoop en tegen kostprijs.” Vanaf april is de Oculus Rift leverbaar.

oculus-rift-final-design

HTC Vive Pre ook beschikbaar

HTC en Oculus zien elkaar nog niet als concurrenten op het gebied van VR. Daarom is het ook logisch dat ze samen proberen om VR naar de massa te brengen. HTC droeg bij de CES hier ook zijn steentje aan bij. De HTC Vive Pre werd namelijk gepresenteerd. Dit is de verbeterde versie van de HTC Vive. In april moet de Vive Pre ook op bredere basis verkrijgbaar zijn. Sinds er geavanceerde headtracking en een camera op de HTC Vive Pre aanwezig is, kan je er wel vanuit gaan dat deze duurder wordt dan de Oculus Rift.

htc-vive-pre

Fitbit waagt zich aan smartwatches

Fitbit is gespecialiseerd in fitnesstrackers. Het bedrijf heeft echter nu besloten om zich ook aan de smartwatches te wagen met de Fitbit Blaze. Met een basic look, meldingen van je oproepen, sms’jes en agendameldingen, maar met uitgebreide functies op het gebied van fitness, probeert Fitbit het beste van beide werelden te combineren. De accuduur van 5 dagen is daar een bewijs van. De Fitbit is vanaf maart te krijgen voor een prijs van €230.

fitbit-blaze-groot

Fossil zoekt ook de perfecte combinatie

Fossil is een gerespecteerd merk op het gebied van traditionele horloges. Het merk is zich er maar al te goed bewust van de veranderde markt, getuige de recente lancering van de Fossil Q Founder, een smartwatch draaiend op Android Wear. Toch wil Fossil ook een combinatie bieden van klassiek design met een modern laagje eroverheen.

Met de Q54 Pilot doet de fabrikant een eerste poging. Het is grotendeels een analoog horloge met gewone wijzers en een bijhorende accuduur van zeven dagen, relatief lang voor een smartwatch. Notificaties kan je ontvangen via ledlichtjes en een trilfunctie. Via de bijhorende app van Fossil kan je ook precies instellen waar je wel en geen meldingen voor wilt krijgen en op welke manier je horloge zal trillen.

Misfit lanceert modieuze fitnesstracker

Veel fitnesstracker zijn redelijk makkelijke te herkennen. Misfit wil dit probleem oplossen met de Ray. Deze tracker kan je zelfs makkelijk aanzien voor een armband vanwege het uiterlijk. De accu gaat zo’n zes maanden mee, waardoor de Ray niet de nadelen van een conventionele fitnesstracker heeft.

Een Android Wear smartwatch van Casio?

Een nieuwe smartwatch met Android Wear verwacht je voornamelijk van techfabrikanten. Casio doet echter een duit in het zakje. Samen met Fossil en Tag Heuer laat Casio zien dat ook traditionele horlogemakers meegaan met de tijd. Casio kondigde namelijk een ultrasterke en duurzame Android Wear smartwatch aan.

Voornamelijk geschikt voor het hiken, beschikt de Smart Outdoor WSD-F10 over verschillende sensoren zoals een barometer en een kompas. Daarnaast voldoet het horloge aan diverse militaire standaarden voor stevigheid. Het leuke is dat deze smartwatch zowel als normaal als slim horloge kan worden gebruikt. In de standaardmodus kan de accu tot één maand meegaan. Als smartwatch bedraagt dit slecht één dag.

Huawei en Samsung: bekende watches in een nieuw jasje

Huawei en Samsung wilden juist hunzelf van hun meest vrouwelijke kant laten zien. Huawei kondigde twee vrouwelijke versies van de Watch aan in samenwerking met Swarovski.

Huawei Watch Jewel en Elegance

Samsung deed dunnetjes hetzelfde trucje de dag daarna over door ook twee vrouwelijke versies van de Gear S2 uit de doeken te doen. Daarnaast maakte Samsung ook bekend de Gear S2 over een paar weken te koppelen is met de iPhone.

gear-s2-rosegoud

MediaTek gaat ook in de wearables

MediaTek, één van de grootste processorfabrikanten in de wereld, heeft een processor onthuld speciaal voor wearables, en specifiek voor fitnesstrackers. Zo wil MediaTek een relatief krachtige chip zo compact mogelijk verpakken, met een zo laag mogelijk energiegebruik.

CES op zijn best

CES is zoals gezegd ook de plek voor creatieve hersenspinsels. Een slimme bh, een slimme riem van Samsung, je lichaam trainen, een sleutelhanger die je Apple Watch oplaadt en een koptelefoon en fitnesstracker in één: de CES heeft ons ook dit jaar niet teleurgesteld op het gebied van rare en nuttige slimmigheden.