Het bedrijf Dlodlo heeft op de CES in Las Vegas een virtual realitybril gepresenteerd die alles kan wat de Oculus Rift kan. Bijzonder is dat de Dlodlo V1 in geen enkel opzicht op een VR-bril lijkt. Het heeft meer weg van een soort skibril.

Virtual reality in compact formaat

De bril kan gedragen worden alsof het een normale bril is. Maar de lenzen zijn niet om doorheen te kijken; het is in alle technische opzichten een VR-bril. De bril bestaat al sinds afgelopen zomer, maar begint nu dankzij een klein standje op de CES meer mensen op te vallen.

Specs

De specificaties zijn indrukwekkend en komen in veel opzichten overeen met die van de Oculus Rift, wat zo'n beetje de standaard is voor een high-end VR-bril. De DloDlo V1 heeft de volgende specs:

  • 2400 x 1200 resolutie (1200 x 1200 per oog)
  • 90 Hz refresh rate
  • 105 graden rondom zicht
  • 16 mm dik
  • 88 gram zwaar
  • 72 % NTSC dekking
  • Carbon fiber frame

Positie

En dat allemaal in een bijzonder kleine bril. Pas als je hem op zet, blijkt wat het apparaat allemaal kan. De resolutie is zo goed als die van de Oculus Rift of HTC Vive, de lenzen zijn vrij van fouten en de bril volgt de bewegingen van het hoofd perfect. Helaas kan de bril niet de positie van de drager tracken, dus wat dat betreft is de Dlodlo V1 wel beperkter dan de high-end brillen van Oculus en HTC.

Lichtlekkage

The Next Web heeft de V1 geprobeerd en was onder de indruk. Enige punt van kritiek was enige 'lichtlekkage' vanaf de zijkanten. Maar in een woonkamer die enigszins verduisterd is, zal dat wellicht weinig uitmaken; we mogen niet vergeten dat deze bril op de helverlichte beursvloer van de CES werd geshowd.

SteamVR

Een nadeel van de V1 was het feit dat de bril eerder niet compatible was met de bestaande VR-platforms. Dus software is er niet echt voor te vinden. Dlodlo meldt hierover dat de bril nu wel compatibel is met SteamVR, dus er is nu een gamebibliotheek beschikbaar.

Of de Dlodlo ooit naar Nederland oversteekt, is totaal in de toekomst verscholen. Maar wellicht komen andere fabrikanten nu ook op het idee om een compacte, op een echte bril gelijkende VR-bril te produceren.