Draag je smartphone als een armband. De kleine Chinese start-up Moxi is bezig met de ontwikkeling hiervan, en ze zijn al vrij ver. Een werkende armband van buigzaam e-paper hebben ze al gemaakt.

Complete smartphone om je pols

Maar het moet verder komen dan dat. Moxi werkt aan een complete smartphone die om de pols kan worden gebogen, en zo een slimme armband wordt. De technologie van vouwbare schermen die nu beschikbaar is, heeft die mogelijkheden nog niet voor kleurenschermen. Maar Moxi meldt dat dit in 2018 wel het geval zal zijn, en dan zijn zij een van de eersten met een smartphone die als een armband kan worden gedragen.

Momenteel is er al een soort armband. Een dunne film van grafeen kan zowel notificaties als een patroon weergeven. Die kan ook rond de pols worden gebogen als een armband. Het is een aanraakscherm, net als dat van een smartphone.

E-paper

Deze zwart-wit telefoons zullen in China binnenkort voor zo'n 700 euro worden verkocht. Dat is behoorlijk duur voor dat land, waar de goedkoopste iPhone 6S voor 806 dollar over de toonbank gaat. Moxi heeft vorig jaar al wat gewone smartphones op de markt gebracht die met een grafeenscherm zijn uitgerist. De naam Moxi betekent grafeen in het Chinees.

Samsung

Samsung, LG en Lenovo zijn ook al bezig met flexibele touchscreens en ook deze grote bedrijven ontwikkelen producten waarin grafeen wordt verwerkt. Dit superdunne materiaal, één atoom dun, is bijzonder sterk en kan talrijke slimme functies krijgen.

Moxi 2

Nu moeten de bedrijven nog uitvinden hoe je zo'n uitvinding voor de massa uitbrengt. Vooralsnog circuleren er alleen een paar prototypes.

Als de uitvindingen van Moxi succes hebben, voorzien de Chinezen dat de wearable technologie veel functies van de smartphone zal overnemen.