earchfirma PVD+ uit Taiwan heeft een manier gevonden om een drone te besturen met niets anders dan handgebaren, alsof je het vliegende voorwerp met 'the Force'  uit Star Wars verplaatst. Magie is het echter niet: de drone wordt eigenlijk bestuurd door de Apple Watch.

Apple Watch

Een filmpje is te zien waarin een van de onderzoekers met handgebaren een Parrot-drone naar links, rechts, voren en achteren weet te krijgen. Ook kan hij de lampjes aan en uit zetten. De drone lijkt weliswaar ietwat traag te reageren, maar hij doet wel wat de 'hand'  hem beveelt. Kijk je beter naar die hand, dan zie je dat die een Apple Watch draagt.

Algoritme

De onderzoekers van PVD+ hebben een algoritme voor de smartwatch geschreven waardoor die de handgebaren herkent en omzet in besturingsbevelen.

Handgebaren in plaats van controllers

PVD+ is een researchfirma die is opgericht door een professor en enkele studenten van de National Chung Hsing University in Taiwan. De demonstratie in het filmpje wordt gegeven door Mark Ven, een van de oprichters. "Tot dusver hadden we gecompliceerde controllers nodig om drones te kunnen laten vliegen, maar nu kunnen we een wearable apparaat gebruiken, en door menselijk gedrag en menselijke gebaren interacteren met de drone. Een hand volstaat om een drone te laten vliegen en te besturen", vertelde Ven aan journalisten.

Tegenwind

Op die manier zijn meer apparaten op afstand te besturen, vertelde hij. De technologie is nog erg vers, en omstandigheden als de wind en andere zaken beperken het nut vooralsnog. Dat de wind de demonstratie een beetje dwars zat, is in het filmpje goed te zien.

Led-lichtjes

De bediening van de led-lichtjes op de drone kan door handgeklap plaatsvinden. "Als ik twee keer klap gaan de lampjes aan, en als ik een R in de lucht teken, gaat het rechterlampje aan en bij een geschreven Y in de lucht verandert de kleur in geel (yellow)", legde Ven uit.

Momenteel wordt door PVD+ patent aangevraagd voor deze vondst.