Wearable, draagbaar. Het woord wordt vooral gebruikt voor smartwatches en fitnessarmbandjes, maar vliegmaatschappij Easyjet gebruikt het voor de met elektronica volgestouwde uniformen van cabine- en grondpersoneel.

Ledverlichting met informatie

Die elektronica wordt heel zichtbaar voor de passagiers. Het zijn namelijk programmeerbare ledlampen. Wie straks het vluchtnummer nog even wil checken, hoeft alleen maar naar het jasje van een stewardess te kijken. Daar wordt het in licht weergegeven.

Camera en microfoons

Mocht het vliegtuig vol rook komen te staan, dan is led-verlichting op de uniformen ook handig: volg de lampjes naar de uitgang. En ook grondpersoneel krijgt ledverlichting, maar die is wat simpel uitgevoerd, in een soort capuchon. Daar zit dan ook een camera bij. De verlichting en de camera zijn bedoeld om in donkere gedeelten van de vliegtuigmotor te kunnen kijken zonder een zaklantaarn vast te hoeven houden, en als er een probleem is dat de technicus niet zelf kan oplossen, kunnen zijn collega's wereldwijd met hem meekijken via de camerabeelden.

Luchtkwaliteitssensor

Leds op de schouders van het cabinepersoneel geven extra licht als dat nodig is in noodgevallen, leds op de lapellen van de jasjes geven de informatie over vluchtnummers en bestemmingen. Er zitten ingebouwde microfoontjes in de jasjes waarmee de stewards contact kunnen houden met de cockpit. Laserlicht biedt meer licht op het vliegveld, en een ingebouwde luchtkwaliteitssensor en barometer geven het grondpersoneel informatie over hun werkomgeving, belangrijk voor een diagnose.

Katy Perry

Voor dit alles heeft Easyjet een contract gesloten met Cutecircuit, een modefirma, want de nieuwe uniformen moeten er natuurlijk ook nog een beetje netjes uitzien. Cutecircuit heeft onder meer onlangs een spectaculair uitziende led-jurk geleverd aan zangeres Katy Perry. De nieuwe Easyjet-uniformen worden vanaf begin volgend jaar getest en na succes overal ingevoerd.