Ontwikkelaars zijn ver op weg met het aansturen van objecten in de virtuele wereld via de hersenen. Dit zou het aansturen van die objecten via controllers in de hand kunnen vervangen.

Neurable

Onthoud in dit verband de naam Neurable. Dit is het bedrijf dat met de ontwikkeling van hersen-aangestuurde VR-brillen bezig is. Volgend jaar zou deze mogelijkheid al op de markt kunnen worden gebracht.

Hersen-aangestuurde objecten kennen we al; er bestaan al drones die via hersengolven worden aangestuurd en bepaalde medische protheses kunnen ook met het brein worden bewogen.

Zonder handen

Neurable werkt samen met grafisch VR-bedrijf Estudiofuture om de hersen-aangestuurde VR-bril tot werkelijkheid te maken. In een demonstratiefilmpje is te zien hoe iemand objecten in de virtuele wereld met zijn hersenen selecteert. Zonder de handen te gebruiken om dat te doen, dus. Hierbij wordt een aangepaste HTC Vive VR-bril gebruikt die de hersenactiviteit van de drager meet, en de resultaten in de virtuele wereld verwerkt.


Spel

Er wordt nu een spel ontwikkeld waarbij de speler met zijn eigen brein moet zien te ontsnappen uit een gevangenis. In dit spel is de speler uitgerust met telekinetische gaven, waardoor objecten met het brein kunnen worden verplaatst. En met dat kunstje moet je bewakers zien uit te schakelen en uit de duistere omgeving zien weg te komen.  

Elektrodes

De HTC Vive-headset is met elektrodes uitgerust die aan de binnenkant van de bril op het hoofd worden geplaatst om de hersengolven op te vangen. Dit schijnt de drager volgens de ontwikkelaars niet oncomfortabel te vinden. Vervolgens moet een leerperiode worden doorstaan, waarin de drager zijn apparaat leert hoe de hersengolven in acties omgezet moeten worden.

Teksten

Teksten typen of door menu’s navigeren is met deze breingestuurde oplossing wel erg lastig. Maar voor het spelen van het soort spellen als hierboven beschreven, biedt deze nieuwe technologie vele nieuwe mogelijkheden. “Je kunt objecten selecteren en oppakken en ze naar een doelwit gooien, alleen maar door aan ze te denken. Het meest verbazingwekkende is dat het echt werkt!” Legt een van de ontwikkelaars van Neurable uit.

Volgende stap is een breingestuurde arcade game die in een aangepaste VR-bril wordt gespeeld. Die moet volgend jaar verschijnen.