Het heeft er alle schijn van dat Google weer plannen heeft met zijn Google Glass. De augmented reality bril heeft voor het eerst sinds september 2014 een software-update gekregen. En ook heeft de MyGlass-app voor smartphones een update gekregen, waarmee de speculatie mag beginnen. Zou Google klaar zijn om een nieuwe versie van de bril op de markt te brengen?

De Google Glass

De augmented reality bril werd in juni 2014 gelanceerd. Dat gebeurde met veel media-aandacht, want de bril zou de toekomst van draagbare technologie zijn. Het ging echter om een prototype en dat bleek nog wat kinderziektes te hebben. De gedachte achter het apparaat is wel mooi. De Google Glass was namelijk een 'gewone' bril, met boven één oog een klein display waarop bijvoorbeeld meldingen weergegeven konden worden.

Ondanks die mooie belofte voor de toekomst, was de 1.400 dollar kostende bril enigszins controversieel. Zo werden mensen die hem droegen 'Glassholes' genoemd, omdat ze zonder dat je het kon zien opnames konden maken. Dat soort zaken zorgden ervoor dat Google de bril in september 2015 uit de verkoop haalde.

Dat er nu een update is uitgebracht voor de Google Glass hint ernaar dat het bedrijf klaar is om weer met een nieuwe versie te komen. In de changelog wordt geschreven dat gebruikers hun Glass nu kunnen koppelen aan Bluetooth input-apparaten en dat er bugfixes zijn. De software is daarmee vernieuwd en opent de deur voor een nieuwe versie.

Concurrentie

Natuurlijk is Google lang niet het enige bedrijf dat een eigen augmented reality bril in ontwikkeling heeft. Zo heeft Microsoft al de Hololens op de markt gebracht, waarmee het een redelijk succes in handen heeft. Tegelijk werken fabrikanten als AppleLenovo en Snapchat aan eigen soortgelijke producten. Dat Google werkt aan een opvolger voor de Glass, is iets dat we verder al langer gehoord hebben. Het verhaal gaat dat het bedrijf een apparaatje ontwikkelt dat je om je oor plaatst, met een klein display voor je oog. Deze software-update hint er in elk geval naar dat er iets aanstaande is.