Microsoft heeft een experimentele wearable gepresenteerd tijdens Build 2017, die een vrouw met de ziekte van Parkinson kan helpen. De vrouw die last heeft van de ziekte kon haar eigen naam niet meer schrijven -- maar met de wearable uiteindelijk wel.

Experimentele wearable voor de ziekte van Parkinson

Microsoft heeft tijdens Build 2017, een jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie, een experimentele wearable gepresenteerd die mensen met de ziekte van Parkinson kan helpen. Een 33-jarige graphicsdesigner genaamd Emma Lawton werd ongeveer tien jaar geleden geconfronteerd met de ziekte, waardoor ze niet meer in staat was te tekenen -- of haar eigen naam te schrijven. Lawton kwam in contact met Microsoft-onderzoeker Haiyan Zhang, die haar, en mogelijk straks ook miljoenen andere mensen, mogelijk kan helpen met de ziekte.

Zhang is een hooggeplaatste medewerker binnen Microsoft Research Cambridge, één van de belangrijkste onderzoekscentra van de softwaregigant. Dat team werkt aan een aantal projecten. Zo wordt er de Emma ontwikkeld, een experimentele wearable voor mensen met de ziekte van Parkinson. Ook is er een project genaamd Fizzyo, een slim apparaat voor kinderen met cystic fibrosis. Dit apparaat zet de benodigde therapie om in een videogame-ervaring. Project Torino helpt kinderen met een visuele beperking bij het programmeren.

Na maanden onderzoek gedaan te hebben naar de ziekte van Parkinson, en manieren te hebben afgewogen waarmee Lawton geholpen kon worden, kwam uiteindelijk de experimentele wearable aan het licht. Door middel van sensoren en kunstmatige intelligentie kunnen complexe symptomen die kenmerkend zijn voor de ziekte, worden gedetecteerd en gemonitord. De wearable is in staat naar de basis van het probleem te gaan en kan met een specifiek ritme bepaalde trillingen afgeven om de trillingen van de spieren tegen te gaan.

In feite wordt er een soort ruis in de verbinding tussen de spieren en de hersenen geïnjecteerd, met als doel deze te verstoren. Het resultaat is dat Lawton wederom in staat is haar eigen naam te schrijven met de wearable om. Het moment dat Lawton daartoe wederom in staat was, is op video vastgelegd en hieronder te bekijken. Microsoft is voornemens de technologie verder uit te breiden en te stroomlijnen, zodat die misschien als werkend product op de markt kan verschijnen. Daarvoor werkt het bedrijf samen met neurowetenschappers.