Een robothand die je eigen hand kan helpen met allerlei klusjes. Een derde hand, een zesde vinger, een tweede duim: er zijn talloze toepassingen voor te verzinnen. Op de Amerikaanse technische universiteit MIT hebben ze 'm uitgevonden.

Robotvingers

De hand kan verschillende vormen aannemen. De gebruiker kan kiezen of hij precies dezelfde bewegingen maakt als zijn echte hand, waar hij tegenaan zit, of onafhankelijke bewegingen. De Robotic Symbionts wordt aan de pols bevestigd en de robotvingers kunnen dan direct worden ingezet als hulpje voor de vijf bestaande mensenvingers, die er vlakbij zitten.

Hersensignalen

De polsband heeft elf ingebouwde motoren, die hersensignalen detecteren die naar een spier in de onderarm worden gestuurd. Door die signalen te onderscheppen, komen de robotvingers in beweging. Overigens staat de bewuste spier niet in direct contact met de gewone vingers, en dat maakt het makkelijker om te leren de Robotic Symbionts-hand te leren gebruiken. Daar is volgens MIT niet meer dan een paar uur voor nodig.

 

Zo is het mogelijk om iets in de robothand te dragen, terwijl in de gewone hand een smartphone wordt bediend. Mensen die vaak aantekeningen maken, zoals journalisten, kunnen de robothand benutten om het schrijfblok voor ze vast te houden terwijl de gewone hand erin schrijft. Verbind je de robothand via bluetooth met een nabije computer, dan kan de Robotic Symbionts dienst doen als een soort joystick. En het mooiste: mensen die helemaal geen eigen hand hebben, kunnen zo toch een volledig functionele robothand in plaats daarvan benutten.

Niet in de winkels

De robothand van MIT zal niet in de winkels te krijgen zijn. MIT ontwikkelt zulke producten alleen om anderen op gedachten te brengen. Het is dus een kwestie van tijd voordat een slimme producent met het idee aan de haal gaat, en betaalbare 'extra hands'  in de schappen van de winkels legt.