Duitse onderzoekers hebben een nieuwe Virtual-Reality-bril ontwikkeld die niet alleen schermen aan de binnenkant, maar ook schermen aan de buitenkant heeft. Zo kunnen omstanders van degenen die de bril op heeft, meespelen met wat de drager ziet.

Maf

Het geheel ziet er wel wat maf uit. De schermen aan de buitenkant zitten om de bril heen. Het zijn er drie: één in het midden, en twee aan de zijkanten. Op de schermen is precies hetzelfde te zien als binnen in de bril voor de drager. Het zijn aanraakschermen. Een toeschouwer kan door aanraking van het scherm bepaalde acties laten starten, waar de drager van de bril dan op kan reageren. Op die manier beogen de ontwikkelaars dat de Virtual Reality-ervaring van een solitaire belevenis verandert in een groepsbelevenis.

FaceDisplay

De nieuwe bril is ontwikkeld door wetenschappers van de ULM universiteit in Duitsland. Het apparaat heeft de naam FaceDisplay meegekregen. De scepsis over de kansen van deze uitvinding is groot. De drager van een VR-bril beweegt zijn hoofd voortdurend, en het is voor een buitenstaander dus lastig om op de schermen aan de buitenkant de goede actie te lanceren door een aanraking op de juiste plek. Voor de drager zelf is het ook nogal frustrerend, omdat hij ook op de schermen aan de buitenkant moet reageren met zijn vinger. In een demonstratiefilmpje is te zien dat dit niet erg lukt.

Het is dus maar zeer de vraag of het product ooit de winkels zal bereiken, maar het is wel weer een van de vele uitvindingen die aan de basis zullen staan van een betere VR-ervaring. Wil je meer weten over het fenomeen virtual reality en denk je over de aanschaf van een VR-bril, lees dan ons artikel hierover.