Chinese FiresVR heeft een virtual realitybril aangekondigd die de Samsung Gear VR van de troon moet stoten. Dat is althans de bedoeling van de JiDome-1, zoals de Chinese VR-bril heet.

JiDome-1

Het is voor het eerst dat een Chinese producent zich waagt aan iets anders dan Google Cardboard. De JiDome-1 kan overweg met alle gangbare smartphones en phablets en heeft een 9-assige gyroscoop en een nabijheidssensor. Ook zijn er knoppen om het apparaat te bedienen en een luchtkoelingssysteem.

Geschikt voor veel Androidtelefoons

Frank Lou, de directeur van FiresVR, meldt dat de JiDome-1  technisch heel dicht in de buurt komt van de Gear VR van Samsung. Maar de Gear VR kan alleen overweg met Samsungtelefoons en de JiDome-1 kan met erg veel Androidtelefoons overweg, zolang die maar aan bepaalde vereisten voldoen. Omdat die fabrikanten de JiDome-1 niet actief ondersteunen, zal de gebruikerservaring van de JiDome-1 nog ietwat tegenvallen vergeleken met die van de Gear VR, maar als producenten van smartphones daar verandering in brengen, kan het een stevige concurrent worden.

Dertig dollar

Zeker gezien de prijs: de JiDome-1 kost in China dertig dollar, terwijl de Samsung Gear VR honderd euro kost. Die dertig dollar is echter de prijs voor de development kit, het prototype zeg maar; wat de consumentenprijs van het definitieve product gaat worden, moet FireVR nog bekendmaken.