Fitbit heeft laten weten wat het bedrijf betaald heeft voor de overname op Pebble: er is 23 miljoen dollar neergelegd voor de smartwatchmaker. Een prijs was tot op heden nog niet bekend: voorheen werd dat bedrag geschat op 'minder dan veertig miljoen dollar'.

Fitbit betaalde 23 miljoen dollar voor Pebble

Fitnesstrackerfabrikant Fitbit heeft laten weten dat het bedrijf heeft betaald voor smartwatchmaker Pebble: er is 23 miljoen dollar neergelegd. De overname vond plaats in het vierde kwartaal van 2016. Dat is veel lager dan aanvankelijk werd gedacht door analisten. De overnameprijs werd geschat op 'minder dan veertig miljoen dollar'. Nu valt 23 miljoen natuurlijk onder die veertig miljoen, maar dan nog laat dat ruimte over voor een verschil van zeventien miljoen dollar. Waar dat bedrag precies vandaan gekomen is, is niet bekend.

Wel heeft Pebble in het verleden meer dan veertig miljoen dollar opgehaald via Kickstarter voor zijn verschillende projecten -- wellicht dat dit bedrag er iets mee te maken heeft. Daarnaast heeft de fabrikant ook nog eens vijftien miljoen dollar betaald voor Vector Watch. Al die aankopen hebben de cijfers, samen met tegenvallende verkopen, van het bedrijf gedrukt: de omzet daalde van ruim 711 miljoen dollar naar ruim 573 miljoen dollar in het afgelopen kwartaal. Er waren 6,5 miljoen trackers verkocht, tegenover 8,2 miljoen een jaar eerder.

Het aantal actieve gebruikers ging wel omhoog, van 16,9 miljoen naar 23,2 miljoen. In het vierde kwartaal van 2016 boekte Fitbit een verlies van 146 miljoen dollar. Over heel 2016 werd er een verlies van ruim 102 miljoen dollar genoteerd, terwijl de omzet steeg van 2,17 miljard dollar (tegenover 1,86 miljard dollar in 2015).