Fitbit kondigt dinsdag zijn eerste fitnesstracker voor kinderen aan. Die kids moeten wel acht jaar of ouder zijn. De Fitbit Ace lijkt een aangepaste Fitbit Alta te zijn, maar dan met een smallere band die past op een smalle kinderpols. Ook houdt deze fitnesstracker niet letterlijk dezelfde dingen bij als de Ace.

Dit is de Fitbit Ace

Fitbit introduceert dinsdag zijn eerste fitnesstracker voor kinderen van acht jaar en ouder. De Fitbit Ace is een soort aangepaste versie van de Fitbit Alta, maar dan met een smallere band bedoeld voor een pols van een kind. Ook is er gereviseerde software aanwezig, die enkele datapunten niet bijhoudt die niet belangrijk worden geacht voor kinderen (zoals bijvoorbeeld aantal verbrande calorieën). Mocht je kind jonger zijn dan twaalf jaar, dan ben je als ouder verplicht een account aan te maken. Pas nadat het kind twaalf is, kan het zelf een account aanmaken.

Fitbit wil met de Fitbit Ace voor elkaar krijgen dat kinderen gewend raken aan dagelijkse beweging. Ouders kunnen ondertussen zien hoeveel beweging hun kinderen krijgen en hoe lang of goed ze slapen. Ook moeten zij goedkeuring geven voor de mensen die worden toegevoegd aan de vriendenlijst, waarmee data gedeeld wordt onderling. Kinderen krijgen geen toegang tot de speciale Instagram-achtige feed in de officiële app, waar gebruikers foto's van zichzelf en hun vorderingen delen. Ook krijgen ze toegang tot slechts tien wijzerplaten.

Daarnaast is de Ace, net als de Alta, bestand tegen water en kan de accu zo'n vijf dagen meegaan. De reden dat Fitbit voor een bewerkte versie van de Alta heeft gekozen, komt doordat het bedrijf zich concentreert op kinderen die willen letten op hun fitness. En een kinderachtige tracker helpt ze dan misschien niet over de streep. Bovendien zal de overstap naar een volwassen tracker niet zo groot zijn en zullen ze dat misschien eerder overwegen, omdat ze bekend zijn met het design en de functies van hun Fitbit Ace.

Kinderen krijgen op de Fitbit Ace een aantal dingen te zien, zoals fitness- en slaapdoelen die zijn gekoppeld aan hun leeftijd. Zo wordt voor kinderen aangeraden zestig minuten dagelijks te bewegen en negen uur te slapen per nacht. Mochten kinderen te veel stilzitten, dan zal er een notificatie worden uitgestuurd dat ze moeten bewegen (zoals op het gros van fitnesstrackers gebeurd). De Fitbit Ace is te bestellen in de voorverkoop via Fitbit.com, voor 99,99 euro. De wereldwijde verkoop start in het tweede kwartaal van 2018, zowel online als in de winkel.