Fitnessarmbandjes als de Fitbit leggen een ongezonde druk op de drager ervan. Zij voelen zich schuldig als het dagelijkse doel, dat is ingesteld, niet wordt behaald. Dit verslavingseffect mag niet worden veronachtzaamd, vinden onderzoekers, die tweehonderd vrouwelijke dragers het hemd van het lijf vroegen over de wijze waarop ze hun fitnesstracker gebruiken.

Positieve effecten

Eerst het postieve nieuws uit het onderzoek. 89 Procent van de draagsters draagt de armband continu, en doet hem alleen af om de batterij op te laden. De Fitbit heeft grote invloed op het dagelijkse leven van de drager. Wat er op tafel wordt gezet, welke oefeningen er worden gedaan en hoe de drager van a naar b komt, wordt allemaal door de Fitbit beïnvloed.

Langere wandelingen

Bijna alle draagsters geven aan dat ze langere routes nemen om het aantal geregistreerde stappen op de Fitbit omhoog te krijgen. Dat doet 91 procent. En 95 procent geeft aan dat het aantal fitnessoefeningen per week is gestegen sinds zij de armband dragen. Meer dan de helft - 56 procent - gaat sneller lopen om de Fitbit-targets sneller te behalen. Er wordt meer gezond eten genuttigd in kleinere porties, en er wordt minder bij afhaalrestaurants gegeten. Dat geldt voor driekwart.

Jagen op digitaal schouderklopje

Bijna negen op de tien vrouwen geeft aan dat de Fitbit belangrijk is om hun dagelijkse activiteiten te registreren en ze bekijken hun voortgang-dashboard meer dan twee keer per dag. De jacht op een digitaal schouderklopje van de fitnesstracker is dagelijkse kost geworden, want de Fitbit beloont de drager met een 'hoera!'  en 'kampioenberichtjes'  als het doel is behaald.

'Fitbit is een vriendje'

68 Procent van de vrouwen ziet de Fitbit als een vriendje dat ze helpt om hun doelen te behalen. Ze worden er allemaal trots, gelukkig en tevreden van als dat lukt en ze zijn zeer gemotiveerd om ermee door te gaan. Meer dan driekwart van de vrouwen geeft aan hun Fitbit thuis op te halen als ze die zijn vergeten.

Verslavingseffect

Tot zover het positieve nieuws. Nu het zorgelijke verslavingseffect dat de Fitbit bij nogal wat draagsters veroorzaakt. Vrouwen die hun doel niet behaalden, voelden zich behoorlijk waardeloos. Als ze hun Fitbit zijn vergeten en een dag zonder de tracker wél hun best doen om het fitnessdoel te behalen, vinden ze dat verspilde moeite. Dat geldt voor 43 procent van de ondervraagde vrouwen. Sommigen voelden zich niet meer gemotiveerd om nog een oefening te doen zonder de Fitbit om dat te registreren. Dat geldt voor 22 procent.

'Fitbit is een vijand'

Zeker 79 procent van de vrouwen voelde zich bijzonder onder druk gezet om hun dagelijkse doelen te behalen, en 59 procent geeft aan dat hun dagelijkse routines worden gecontroleerd door de Fitbit. En dertig procent vindt de Fitbit zelfs een vijand die ze zich schuldig laat voelen, als ze hun doelen niet hebben behaald.

Zorgelijk

Dit is een zorgelijke ontwikkeling, vinden de wetenschappers die het onderzoek hebben verricht, en het is iets waar de producenten van dit soort wearables rekening mee moeten houden. Zeker als dit soort trackers 24 uur per dag worden gedragen, en zo het leven van de drager continu beïnvloeden.