Fitnesstrackers leiden niet tot meer gewichtsverlies, maar laten de drager juist minder afvallen dan andere mensen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder 470 mensen die wilden afvallen.

Fitnesstracker

Al die mensen kregen een fitnesstracker die hun sportieve prestaties voortdurend in beeld bracht. Die tracker werkte echter averechts, lijkt de voorzichtige conclusie uit het onderzoek te zijn. Want een controlegroep zonder fitnesstrackers, maar met dezelfde wens om af te vallen, raakte tweemaal zoveel kilo's kwijt.

Afvalrace

Het gaat om een flink verschil. De groep die de wearables droeg, raakte 7,7 pond kwijt, tegenover 13 pond voor de mensen zonder wearables. De onderzochte mensen waren allemaal tussen 18 en 35 jaar oud en deden mee aan een afvalrace van zes maanden met een dieet, veel sport en groepsgesprekken.

Adviezen

Voorts werden de deelnemers aan het onderzoek nog zes maanden telefonisch ondersteund bij hun dieet. Ook kregen ze sms'jes met opbeurende berichten en konden ze adviezen krijgen via een website.

Website werkt beter dan wearables

Die website werkte beter dan de wearables, merkten de onderzoekers. "Apparaten die fysieke activiteit monitoren en feedback geven aan de drager, bieden blijkbaar geen voordeel ten opzichte van standaardmanieren om overgewicht te verliezen", schrijven de researchers.

Meer onderzoek nodig

Ze gaan echter niet zo ver dat ze concluderen dat wearables helemaal nergens voor deugen op fitnessgebied. "Wij zenden niet de boodschap uit dat wearables niet helpen bij gewichtsverlies. Sommigen hadden er wel wat aan." De conclusie is dat er nog veel meer onderzoek moet plaatsvinden om hier een begrijpelijke oorzaak van te vinden.

Vergelijkingsmateriaal

Een criticus van het onderzoek vindt dat de vergelijkingsgroep, de mensen zonder wearables, niet echt betrouwbaar vergelijkingsmateriaal is geweest. "Er zijn zoveel verschillende factoren voor gewichtsverlies dat het moeilijk is om te concluderen dat deze apparaatjes hun geld niet waard zijn."