FitOn is een nieuwe smartwatch/fitnesstracker, die maar 39 dollar gaat kosten en als bijzonderheid de zuurstofverzadiging van het bloed vastlegt. Hierdoor kan ook slaapapneu worden ontdekt.

‘Gaat kosten’, want het product is er nog niet. Het horloge is bedacht door een start-up die op crowdfundingsite Kickstarter geld verzamelt om het horloge op de markt te brengen. Inmiddels is dat geld al dik binnen, dus het ziet ernaar uit dat de FitOn over enige tijd besteld kan worden.

Zwemmen

FitOn is volgens de makers een lichtgewicht wearable, die de functies van een fitnesstracker combineert met die van een smartwatch plus een ‘personal health gids’. Het polsapparaat moet gebruiksvriendelijk zijn, en waterdicht tot vijftig meter. Je kunt er dus mee zwemmen.

Zuurstofverzadiging

De trackers in het apparaat zouden in staat zijn om de zuurstofverzadiging van het bloed vast te leggen. FitOn meldt dat de sensor dit in 99 procent van de gevallen accuraat doet, maar het is niet helemaal helder hoe dit dan wordt gemeten. Ook meldt FitOn dat de hartslagmeter kan vastleggen of de hartslag regelmatig is. Dat is ook een bijzonderheid, omdat de meeste huidige hartslagmeters in wearables nauwelijks in staat zijn om de hartslag correct vast te leggen, vooral niet als de drager aan het sporten is.

Smartwatchfuncties

Smartwatchfuncties bestaan eruit dat het horloge gebruikt kan worden om telefoontjes te weigeren of tekstberichten te lezen. En het is via bluetooth mogelijk om de verbonden smartphone ergens neer te zetten zodat je een selfie kan maken op enige afstand. Het horloge gebruiken om de smartphone op te sporen als die bijvoorbeeld tussen de kussens van de bank verzeild is geraakt, kan ook.

Slaapmonitor

Wat fitnessfuncties betreft, belooft de FitOn dat het type activiteit wordt bijgehouden. Of dat nu zwemmen, wandelen of joggen is. Een aantal fitness-apps kan met de vastgelegde data van de FitOn overweg, inclusief iOS Healthkit van Apple. De gebruikelijke stappenteller zit er in, en het apparaat is tevens geschikt als slaapmonitor. Waarbij de ingebouwde zuurstofsaturatie-sensor ook slaapapneu kan vastleggen.

Batterij: vier dagen

De batterij kan het volgens FitOn vier dagen volhouden. Daarmee is het apparaat geschikt om ook ’s nachts te dragen, als slaap- en apneu-monitor.

Lage prijs

De prijs van 39 of 49 dollar voor het apparaat is erg laag, vergeleken met vrijwel alle andere wearables die dit soort dingen beloven. In december moet de FitOn te bestellen zijn.