Fossil heeft op IFA 2016 twintig nieuwe smartwatches en twee nieuwe fitnesstrackers aangekondigd. De smartwatches vallen uiteen in twee categorieën: Android Wear-horloges en hybride horloges.

De horloges worden gebracht in de horlogelijnen Fossil Q, Michael Kors Access, SKAGEN Connected, Emporio Armani Connected en Diesel On. Een aantal smartwatches wordt pas officieel eind oktober gelanceerd.

Hybride

Er zijn Androidhorloges bij, maar ook hybride horloges. Dat zijn eigenlijk gewone horloges met wat slimme functies. Het zijn in elk opzicht analoge horloges, behalve dat er op het horlogescherm een kleine tweede klok staat. Daarin zijn de extra functies te zien. In een soort halfronde tijdbalk wordt met een wijzer afgeteld hoe ver je nog moet lopen om aan je van tevoren ingestelde aantal stappen te komen. Voorts kan het horloge door een trilling aangeven dat er op de verbonden smartphone een e-mail, sms of andere notificatie is binnengekomen. En de hybride wearables kunnen ook worden benut als afstandsbediening voor de smartphone, zodat je met een druk op een horlogeknopje een selfie kunt maken.

Fossil Q

Fossil Q Ifa 2016

De Fossil Q krijgt er tien horloges bij. De meeste zijn displayhorloges, voor Android Wear, zonder echte wijzers maar met een klein computerscherm dat altijd aan staat. Later dit jaar worden er ook enkele hybride horloges gepresenteerd, die zowel aan een Androidtelefoon als een iPhone gekoppeld kunnen worden, echte wijzerplaten en wijzers hebben en een klein tweede klokje waarin de slimme dingen gebeuren.

Michael Kors Access

Michael Kors Access is de smartwatchlijn van Michael Kors, een van de vele submerken van Fossil. Met de Bradshaw en de Dylan worden er twee 'displayhorloges'  met Android Wear naar de winkels gebracht. De Gage Hybrid SmartWatch en de Slim Runway Hybrid SmartWatch zijn zoals de naam al aangeeft hybrides met een analoog uurwerk, maar wat minder slimme functies. Ze kunnen zowel aan Androidtelefoons als aan iPhones worden gekoppeld. Voorts worden er onder de vlag van Michael Kors ook nog twee activitytrackers verkocht. De Crosby Tracker en de Reade Tracker zijn losjes gebaseerd op de Misfit-wearables, een bedrijf dat overigens sinds eind vorig jaar eigendom is van Fossil en waar het ontwerp van deze Kors-wearables best wel op lijkt.

Michael Kors ifa 2016

 

Skagen Connected

Skagen Connected - te zien in het allereerste plaatje, helemaal rechts - is weer zo'n hybride horloge voor mensen die eigenlijk liever een gewoon horloge hebben dan een polscomputer, maar die wel wat slimme dingen op hun pols willen meemaken. Stappentellen en alerts ontvangen, dus. Dat is geregeld in de Skagen Connected. Je kunt ook met deze smartwatch een foto nemen, je muziek beheren of je telefoon over laten gaan.

Diesel On

De nieuwe Diesel On-horloges komen in veel verschillende varianten naar de winkels. Dit zijn de stoere horloges van Fossil, met echte wijzerplaten en hybride slimme functies die onzichtbaar onder die wijzerplaat zijn weggewerkt. In een wat stoerdere uitstraling dan de hierboven genoemde submerken doet de Diesel On precies wat alle andere hybride horloges doen: je pols laten trillen bij een notificatie, en verder vooral de tijd weergeven.

DIesel Ifa 2016

Emporio Armani

Later dit jaar komt Fossil ook nog met Emporio Armani-horloges. De presentatie hiervan wordt verwacht op 25 september.

De meeste genoemde horloges krijgen adviesprijzen tussen de 250 en 300 euro. De activitytrackers kosten 195 en 95 euro. Ze zijn straks te koop bij alle bekende warenhuizen in Nederland, ook op het web.