Garmin heeft een nieuw slim sporthorloge gepresenteerd. De Forerunner 735XT gaat met behulp van gps na waar en hoe snel de sportieve drager heeft gelopen, gefietst of gerend.

Forerunner 735XT

De Forerunner 735XT is vooral bestemd voor mensen die aan duursporten doen, zoals triathlon en ironman. Rennen, zwemmen en fietsen dus. De nieuwe Forerunner volgt de nu alweer twee jaar oude Forerunner 920XT op, die overigens wel te koop blijft.

De nieuwe smartwatch houdt net als zijn voorganger keurig bij waar en hoe snel de sportieve drager zich heeft bewogen, en laat daar op het schermpje van het horloge analyses op los. Zo krijgt een loper ook informatie over de 'cadans'  waar hij in zit, of die snel genoeg is, en of er niet een beetje sneller moet worden gelopen.

Hartaanval

Geavanceerde zwemstatistieken kan het klokje ook op de pols toveren, en er zit nog een veiligheidsoptie bij. De nieuwe Forerunner kan ontdekken of een zwemmer een hartaanval krijgt in het water. Dat kan voor een drager met hartproblemen van levensbelang zijn. De Forerunner 735XT is compatible met de fietscomputers die ook door Garmin zijn uitgebracht, zodat gedetailleerde informatie aan een analyse kan worden onderworpen, allemaal op de pols. Wie prijs stelt op een secure hartslagdetectie, kan het horloge koppelen aan een borstband.

Krachtsporten

De nieuwe 735XT lijkt qua uiterlijk erg op de Forerunner 630. En het horloge kan niet alleen overweg met de drie sporten van de triathlon, maar ook met bergbeklimmen, skiën, krachtsporten, kanovaren en roeien, en de software van het klokje is opengesteld voor andere software-ontwikkelaars die er hun apps voor mogen bedenken.

Alles bij elkaar lijkt de nieuwe Forerunner 735XT de beste deal van Garmin op dit moment, maar er is één zorg: de batterij. Die is slechts in staat om het 24 uur vol te houden in de spaarstand, en 14 uur in de gewone stand. Als het klokje alleen wordt gebruikt als horloge, houdt hij het overigens elf dagen vol.

Batterijduur valt tegen

Die batterij van de nieuwe Forerunner legt het af tegen die van zijn voorganger, de 920XT. Daarmee kun je zeker 40 uur in de spaarstand sporten, en 24 uur in de gewone stand. Sporters die dus erg lang denken te doen over een triathlon, moeten goed nadenken welke van de twee zij nemen. Zeker omdat beide horloges precies even duur zijn:  455 euro.

De Garmin Forerunner 735XT is per direct beschikbaar, maar het kan even duren voordat het tot alle Nederlandse verkooppunten is opgepikt.