Samsung heeft een patent geregistreerd voor een slimme contactlens. Die laat virtuele beelden over het gewone zicht heen zien; augmented reality dus. De lens zou Gear Blink kunnen gaan heten.

Gear Blink

Het patent heeft een wat minder spannende naam. 'Smart contact lens for augmented reality and methods of manufacturing and operating', heet het. Het patent is reeds in 2014 in Zuid-Korea ingeleverd, maar pas onlangs gepubliceerd. Het is een contaclens die bestaat uit een klein scherm, een camera, een RF-antenne en sensoren om de oogbewegingen te detecteren.

Knipperen

De lens maakt hoogstwaarschijnlijk contact met een smartphone, een Galaxy van Samsung bijvoorbeeld, en de gebruiker bedient de lens door met zijn ogen te knipperen.

Augmented reality verschilt van virtual reality doordat de gewone wereld te zien blijft. Er worden alleen virtuele zaken in geprojecteerd. De virtuele wereld wordt zo samengevoegd met de echte. Je kunt ermee over straat lopen, in tegenstelling tot een VR-bril die het zicht op de echte wereld geheel afschermt. Het is vergelijkbaar met de beelden die een Google Glass-bril op het netvlies projecteert.

'Beter dan Google Glass'

Het patent van Samsung noemt de Google Glass-bril expliciet als referentie voor de werking ervan. Overigens is Google ook al bezig met een eigen contactlens met slimme eigenschappen. Een patent hiervoor is al bijna een jaar geleden naar buiten gekomen.

Wat het slimme lensje van Samsung precies kan doen, is niet geheel duidelijk. Het patent omschrijft alleen de hardware en het design. De Google Glass-bril wordt aangehaald om te vermelden dat de beeldkwaliteit van de lens veel beter is dan die van een bril.

Fotograferen

In een stukje van de omschrijving van het patent wordt wel iets toegelicht. De camera die in de lens wordt verwerkt, kan door met de ogen te knipperen een foto maken. Maar het patent meldt nergens iets van notificaties die van de smartphone naar de lens worden overgebracht.

De naam Gear Blink is al eerder door Samsung geregistreerd, en het lijkt een veilige aanname dat met al dat geknipper met de ogen deze naam wordt gekozen voor de slimme contactlens.

Patent

Hoewel het patent nu is vastgelegd, betekent het niet dat het ook daadwerkelijk zo op de markt komt. Nogal wat patenten worden voor de zekerheid alvast geregistreerd, zodat niemand anders met het idee aan de haal kan gaan. Het is dus onzeker of de Gear Blink binnenkort in de winkels zal liggen. Maar het zou niet verbazingwekkend zijn.