De afgelopen weken hoorden we dat de derde generatie van de Apple Watch mogelijk een LTE-chip zou krijgen. Maar nu meldt KGI Securities analist Ming-Chi Kuo dat het apparaat vermoedelijk niet gebruikt kan worden om telefoongesprekken mee te voeren. Voorlopig zal die chip dus vooral dienen voor andere zaken.

Bellen met de Apple Watch

Volgens Kuo is het wel “mogelijk” om een stemdienst te introduceren in de Apple Watch, die de belfunctionaliteit van de iPhone vervangt. Maar hij gelooft dat Apple eerst “de gebruikservaring van dataverzending” moet verbeteren. Om die reden gelooft Kuo dat de Apple Watch “dit jaar waarschijnlijk” geen ondersteuning biedt voor traditionele telefoongesprekken.

Komt er dan helemaal geen soortgelijke functie naar het slimme horloge? Jawel, want het horloge zou wel VoIP-diensten als FaceTime en Skype kunnen ondersteunen. Dat moet wel bijna, want audiogesprekken via FaceTime voeren is al mogelijk met de huidige Apple Watch modellen. Kuo schrijft daar het volgende over:

“Dit heeft twee voordelen: (1) de onderhandelingen met telecomproviders zijn veel eenvoudiger en de kansen op samenwerking met hen worden groter; en (2) 3G-verbinding kan geschrapt worden, waardoor het antenne-ontwerp makkelijker is en het intern ontwerp ook. We denken echter dat er een kans bestaat dat gebruikers LTE Apple Watch wel kunnen gebruiken om VoIP-diensten zoals FaceTime en Skype te gebruiken.”

Meer LTE-details

De analist, die vaak goed zit met verhalen rond Apple-producten, denkt dat een gebrek aan ruimte maakt dat de Apple Watch met LTE-chip waarschijnlijk een fysieke simkaart gebruikt. Het apparaat zou gebruik maken van eSIM-technologie, waardoor het horloge hetzelfde telefoonnummer kan krijgen als de aangekoppelde iPhone.

Kuo denkt ook dat de kans groot is dat de LTE-verbinding niet naar alle landen komt. Uiteraard is dat wel voor de Verenigde Staten zo, maar of het straks in Nederland beschikbaar is, is nog maar de vraag. Ons land zal in elk geval niet hoog op de prioriteitenlijst staan voor Apple. Geen wonder dus dat er de afgelopen tijd verhalen waren over twee nieuwe Apple Watch modellen: eentje met en eentje zonder LTE-verbinding.

De nieuwe generatie Apple Watch wordt naar het schijnt volgende maand tegelijk met de nieuwe iPhones onthuld. De LTE-verbinding zou een van de grootste verkoopargumenten zijn voor Apple en er zijn geruchten die wijzen op veranderingen van het design. Tegelijk stelde Kuo in het verleden dat het uiterlijk weinig zal veranderen.