De Ticwatch is een smartwatch van Chinese makelij, die op een eigen besturingssysteem loopt en voor een veel lagere prijs wordt aangeboden dan de bekende Android Wear-horloges, of de Apple Watch. Binnenkort is hij wereldwijd beschikbaar.

Ticwatch loopt op Ticwear

De Ticwatch en zijn opvolger de Ticwatch 2 lopen op het zelfontwikkelde Ticwear 4.0, een op Android Wear gelijkend besturingssysteem. Veel functies komen overeen. Er kunnen apps op worden geinstalleerd, de smartwatch kan zijn wijzerplaat veranderen en de gebruikelijke notificatie- en sensorinformatie wordt weergegeven op het schermpje. De Ticwatch is rond, en lijkt gezien zijn prijs en functionaliteit het op te kunnen nemen tegen de Huawei Watch, Samsung Gear S2 en de LG Watch Urbane (links naar onze reviews).

Ticwatch c

Gericht op stembesturing

De Ticwatch belooft stembesturing, maar momenteel is die alleen in het Chinees beschikbaar. Te verwachten valt dat meerdere talen zullen worden ondersteund zodra de Ticwatch internationaal beschikbaar komt. Het horloge praat overigens ook terug - ook nog alleen in het Chinees. Je kunt via het horloge luisteren naar informatie die erop binnenkomt, zoals het weer, vertalingen en een soort Google Now-achtige kaarten. Op die manier kan informatie van de verbonden smartphone worden verkregen zonder er maar een blik op te werpen.

Schuifsensor aan de zijkant

Aan de zijkant heeft de Ticwatch een soort schuifsensor. Veeg je daar overheen met je vinger, dan kun je daarmee de informatie op het scherm naar boven en naar beneden scrollen. Het scherm van de smartwatch is uiteraard ook aanraakgevoelig, en dan luistert het horloge ook nog naar gebaren, zoals het heen en weer bewegen van de pols. Daarmee kun je het scherm aanzetten en een stemcommando geven.

Ticwatch a

Het is nog niet bekend hoeveel de Ticwatch gaat kosten - in China kost hij rond de 160 dollar - en wanneer hij in Nederlandse winkels uitkomt.