De eerste Oculus Rift is nog maar net bezorgd (zie hierboven), maar de gezaghebbende investeringsbank Goldman Sachs voorspelt nu al dat de markt voor virtual en augmented reality over een kleine tien jaar zo'n tachtig miljard dollar zal beslaan. Even groot als de hele pc-markt nu.

Op weg naar het belangrijkste computerplatform

Analist Heather Bellini legt in een filmpje op de website van Goldman Sachs uit waarom zij verwacht dat virtual en augmented reality de komende jaren gaat groeien, en wellicht het belangrijkste computerplatform worden. Nu is VR nog voorbehouden aan hardcore gamers die over de beste en duurste hardware beschikken, maar dat gaat veranderen als de hardware en processorsnelheden alom verbeteren en de vr-producten goedkoper worden voor het grote publiek.

Makelaars

Ook voorziet Bellini dat hele bedrijfstakken erin zullen stappen. Makelaars bijvoorbeeld; in plaats van een klant langs vijftig huizen te leiden, hoeft hij die alleen maar een VR-bril op te zetten. Met de bril op zijn hoofd kan de klant dan door de huizen wandelen en bepalen of die voldoen aan zijn eisen. Op die manier kunnen flink wat woningen worden geschrapt van de lijst, en blijft alleen een kort rijtje huizen over die de huizenkoper in het echt gaat bezichtigen.

Ziekenhuizen

In ziekenhuizen kan VR functioneel zijn, bijvoorbeeld door artsen mee te laten kijken bij een operatie. En Bellini beschrijft dat het onderwijs er ook wat aan kan hebben. Wil je een wandeling maken over de Chinese Muur, dan hoef je de deur er niet voor uit met een VR-bril op je neus.

Technologische revolutie

In 2025 zullen 216 miljoen mensen geregeld gebruik maken van virtual reality, meldt Goldman Sachs in een rapport over deze nieuwe technologische revolutie. Behalve de genoemde sectoren ziet de bank ook militaire toepassingen. Vreemd, mensen met zo'n geval op hun hoofd? Bellini: "Nog niet zo lang geleden vond iedereen het nogal raar als je een soort baksteen tegen je hoofd hield, en daarmee midden in New York tegen iemand begon te praten die je niet kon zien."