Google Daydream is Googles nieuwste poging virtual reality naar mobiele apparaten te brengen en zal heel anders gaan werken dan Google Cardboard. In dit artikel vertellen we alles dat je moet weten over het nieuwe virtual reality-programma voor mobile devices.

Wat is Google Daydream?

Google Daydream is Googles nieuwste poging virtual reality naar mobiele apparaten te brengen en zal heel anders gaan werken dan Google Cardboard. Cardboard is precies wat de naam doet vermoeden: een kartonnen houder voor je smartphone (met twee lenzen erin), die je een beperkte virtual reality-ervaring kan aanbieden. Je kunt 360-graden foto's en video's bekijken en enkele games en andere vr-bevinden uitproberen met het doosje, maar je zal altijd beperkt blijven doordat je met één hand de houder moet vasthouden.

Daydream is minder gericht op supertoegankelijke vr-ervaringen met weinig kosten en wil consumenten een betere en meer robuuste ervaring aanbieden door de specs van een smartphone te combineren met extra hardware en sensoren in de vorm van een bril. Helemaal wanneer je op dit moment nog geen geld hebt voor apparaten zoals een HTC Vive of Oculus Rift (of PlayStation VR later dit jaar), maar je al wel in het bezit bent van een (high-end) smartphone, dan zal Daydream een reuze interessante optie zijn voor vr-enthousiastelingen.

google-daydream-groot

Google Daydream is echter niet per se de headset die je op de afbeeldingen in dit artikel vindt; het is een platform voor virtual reality op smartphones. De afbeelding van de headset is slechts ter referentie voor andere fabrikanten en de mensen die graag een beeld krijgen van de hardware die ze kunnen verwachten. Maar, zo heeft Google later aangegeven, het is niet dé headset die je straks koopt om van Daydream gebruik te kunnen maken. Verschillende fabrikanten kunnen eigen headsets maken; specifiek, of juist heel universeel.

Welke fabrikanten ondersteunen Google Daydream?

Google heeft al bevestigd dat er een aantal fabrikanten smartphones gaan maken die werken met Google Daydream. Samsung, Alcatel, Asus, HTC, LG, Xiaomi en ZTE zijn al genoemd. Sterker nog: ZTE heeft al een Daydream ready smartphone aangekondigd, evenals zijn eigen virtual reality-bril. Wanneer de ZTE Axon 7 wordt gelanceerd, dan heeft het enkel de update naar Android N en de componenten voor virtual reality-ondersteuning nog nodig. Daarnaast heeft de Chinese fabrikant Huawei ook al bevestigd het platform te ondersteunen.

zte-vr-headset

Design

Over de headset is nog niet heel veel vrijgegeven met betrekking tot het design. We moeten het doen met de schets die we hebben gekregen. Wel weten we al wat meer over de controller, die lijkt op een combinatie van een Wii Remote (van de populaire Nintendo Wii-spelcomputer) en de afstandsbediening van de Apple TV (de mediaspeler van Apple). Bovenaan de controller vinden we bijvoorbeeld een touchpad waar je ook op kunt drukken, waardoor je een touchscreen-achtige besturing overbrengt naar virtual reality.

Daarnaast zijn er twee knoppen aanwezig. De app-knop brengt alle apps die je hebt geïnstalleerd in beeld, terwijl de homeknop je naar het beginscherm van Google Daydream brengt. Het design van de virtuele interface lijkt ontzettend veel optie van de Samsung Gear VR en Oculus Rift. Je navigeert door de menu's met die controller/afstandsbediening. Het is overigens mogelijk Google Play, de digitale winkel van het Android-platform, in vr te bezoeken, waardoor je met de bril op de apps kunt uitkiezen die je wil uitproberen.

google-daydream-groot-2

Prestaties van Google Daydream

Dan is het nog de vraag: wat mag je op het gebied van prestaties verwachten van Google Daydream? De smartphones moeten aan bepaalde eisen voldoen om als Daydream smartphones bestempeld te mogen worden (high-end processor die in staat in beelden in zestig frames per seconde te weergeven, schermen moeten weinig tot geen ghosting en lag veroorzaken en de sensoren dienen snel data uit te moeten wisselen voor een minimale latency), maar wat betekent dat in de praktijk? Wat mag je voor virtual reality-ervaring verwachten?

Voor nu liggen de verwachtingen tussen 'beter dan de Samsung Gear VR' en 'minder goed dan de high-end headsets'. Dat is alsnog een brede, maar geen vreemde verwachting. Het Daydream-platform is mogelijk geavanceerder omdat het ná de Gear VR wordt uitgebracht, maar niet zo geavanceerd als een HTC Vive of Oculus Rift, omdat de hardware daar weer niet geschikt voor is. Wat in elk geval goed is om te weten, is dat de populairste game-engines van dit moment (Unity en Unreal) hebben aangekondigd Daydream als platform te ondersteunen.

google-daydream-groot-4

Prijs en beschikbaarheid

Google Daydream werd tijdens Google I/O 2016 aangekondigd en zal binnen nu en een jaar moeten verschijnen. Helaas is op moment van schrijven nog niets bekend over de prijs en de beschikbaarheid van het platform of de headset die Google zelf gaat maken. Waarschijnlijk zal die headset gaan lijken op de afbeeldingen uit dit artikel, maar dat is nu nog niet met zekerheid vast te stellen. De verwachting is dat Daydream vanaf herfst 2016 te gebruiken is op smartphones die op dat moment al draaien op Android N.

Wat kun je verwachten van de prijs? Mogelijk ergens tussen de vijftien en honderd euro. Dat zijn de prijzen van respectievelijk Google Cardboard en Samsung Gear VR. Echter, omdat de headset mogelijk wordt geleverd met een eigen controller, kan dat betekenen dat de prijs iets hoger zal uitvallen dan die honderd euro. Desondanks is de verwachting niet dat je heel veel meer dan honderd euro zal uitgeven aan de combinatie bril en controller, omdat virtual reality ook toegankelijk moet blijven. High-end dure headset zijn er ook al genoeg.

Meer tips en adviezen

Op onze tips en advies pagina vind je meer tips, achtergronden en adviezen over wearables als smartwatches, virtual reality-gear en fitness trackers.