Google en Fitbit gaan samenwerken om een nieuwe generatie fitnesstrackers op de markt te brengen. Fitbit zou gebruik gaan maken van Google's Healthcare API om data van de fitnesstrackers ook beschikbaar te maken voor specialisten in de gezondheidszorg. Het doel is om dokters en andere specialisten direct inzicht te geven in de gezondheid van de patiënt wanneer deze bijvoorbeeld op de eerste hulp terecht is gekomen. De data van de fitnesstracker kan de arts direct inzicht geven in de gezondheid van de patiënt.

Google en Fitbit

Daarnaast kan de verzamelde data over een langere termijn helpen om artsen betere diagnoses te laten stellen. Dit is vooral van belang bij ziektes en andere aandoeningen die moeilijk aan te tonen zijn via de normale onderzoeken, zoals bijvoorbeeld bij diabetes. De nieuwe fitnesstrackers stellen de artsen in staat om alle data te bekijken sinds de patiënt de fitnesstracker heeft gedragen. James Park, de mede-oprichter en CEO van Fitbit, meldt het volgende aan de Economic Times:
 

"Working with Google gives us an opportunity to transform how we scale our business, allowing us to reach more people around the world faster, while also enhancing the experience we offer to our users and the healthcare system. This collaboration will accelerate the pace of innovation to define the next generation of healthcare and wearables"

Privacy moet niet vergeten worden

Alhoewel de gezondheidszorg zeker gebaat is bij de data die fitnesstrackers van gebruikers kunnen geven blijven we wel met eventuele zorgen omtrent de privacy zitten. Het is te hopen dat Fitbit en Google tot een goede oplossing kunnen komen waar zowel de gezondheidszorg, de patiënt en de privacy voldoende aandacht krijgen.