Google heeft aangekondigd dat Google Fit wordt voorzien van een gloednieuw design, met onder meer gezondheidsringen. In plaats van dat je voetstappen spaart op een dag, kun je voortaan hartpunten (heart points) gaan verzamelen waarmee je je leven kunt beteren.

Nieuw design voor Google Fit

Vanaf vandaag rolt Google een update uit voor de Google Fit-app op Android en de Fit-sectie van de Wear OS-app op iPhone. Het nieuwe design voor de app legt de nadruk op gezondheidsringen, net zoals Apple bijvoorbeeld doet op de Apple Watch. Deze designkeuze zou zijn worden ingefluisterd door American Heart Association (AHA) en World Health Organization (WHO) en daagt mensen uit twee doelen per dag te behalen: het verzamelen van bewegingsminuten (move points) en het verzamelen van zogenoemde hartpunten (heart points).

De nieuwe benamingen moeten mensen motiveren vaker te bewegen. Zo is lopen niet voor iedereen een optie, waardoor voetstappen niet altijd werken. De hartpunten klinken wat abstracter, maar die punten kun je verzamelen door activiteiten te doen waarmee je hartslag omhoog kan gaan, zonder dat je daarvoor naar de gym hoeft. Denk bijvoorbeeld aan een snellere looppas wanneer je toch al aan het wandelen bent. Google Fit gebruikt ondertussen zo veel mogelijk sensoren en probeert ook de rustmomenten in te schatten.

Mocht je een Wear OS-smartwatch hebben, dan kan de app direct je hartslag meten vanaf je pols. Hoewel Google Fit zo'n smartwatch niet nodig heeft, werkt het systeem wel beter als zo'n ding op je pols zit (je kunt hiervoor ook andere apparaten gebruiken die data kunnen uitwisselen met Fit). In totaal moeten mensen 150 minuten per week bewegen en 75 minuten per week steviger bewegen om fit te blijven, blijkt uit onderzoek. Met deze middelen probeert Google ervoor te zorgen dat je die doelen binnen handbereik hebt.

Google Fit zal beginnen met een simpeler doel, dat bij je past, en zal daarna proberen die doelen scherper te maken, zodat je meer uit jezelf kunt halen. De app kan ook suggesties doen binnen de app en je bijvoorbeeld vertellen dat je nog zo'n twintig minuten moet lopen om een bepaald doel te halen. Met andere woorden; de applicatie zal z'n best doen je gedrag te veranderen. Verder is het design gemoderniseerd, opgeruimd en versimpeld en is het mogelijk een overzicht van je meest recente activiteiten te bekijken binnen de app.