Hier vind je een compleet overzicht van wat Google Glass is en wat je er mee kunt doen. Google Glass is een verlengstuk voor je smartphone. Het is tevens de eerste augmented reality-bril die er enigszins uitziet als een normale bril.

Wat is Google Glass?

Google Glass is een wearable in de vorm van een bril. Leg je hem naast een reguliere bril neer, dan ziet die er nogal maf uit. Vergelijk je hem met andere wearables die je op je hoofd kunt dragen, dan oogt het minimalistische design ineens een stuk prettiger. Google Glass werkt in principe niet zelfstandig, maar dient aan een smartphone gekoppeld te worden. Wanneer de gebruiker zijn smartphone aan de bril koppelt, dan kan het bijvoorbeeld notificaties en dergelijke ontvangen via de bril, die de gebruiker rechts bovenin te zien krijgt.

Aan de rechterkant van de bril bevindt zich de hardware waar die op draait. Een processor, batterij en projector is alles wat de slimme bril nodig heeft om goed te kunnen werken. Aan de rechterkant, net boven het oog, is er ruimte voor glas waarop de projectie vanuit de projector wordt geprojecteerd: dat betekent dat binnengekomen meldingen zich op dat schermpje zullen verzamelen. Je kunt er als gebruiker gemakkelijk onderdoor kijken en het zit je dagelijkse gang van zaken niet in de weg - het belemmert bovendien je zicht niet.

google-glass-groot

Glass is augmented reality wear. Dat betekent dat het een laag informatie over de werkelijkheid kan plaatsen, die alleen de gebruiker van het apparaat kan zien Augmented wear komen we bijvoorbeeld ook tegen in apps voor de mobiele telefoon. Deze apps hebben verschillende lagen informatie voor de gebruiker over de werkelijkheid heen gelegd, zoals bijvoorbeeld waar de dichtstbijzijnde restaurants zijn. Google Glass kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor routebeschrijvingen: de aanwijzingen worden als extra laag op de weg geplaatst.

Hoe werkt Google Glass?

Wanneer je Google Glass dus aan je smartphone gekoppeld hebt, kun je er een aantal dingen mee doen. Zoals gezegd is het bijvoorbeeld mogelijk de bril te gebruiken voor routeaanwijzingen - zowel in de auto, als met de benenwagen. Google Glass projecteert de aanwijzingen op het kleine schermpje rechts bovenin en wanneer je daar naar kijkt, lijkt het net of de aanwijzingen over de weg zijn geplaatst. Bovendien kun je Glass gebruiken voor zoekopdrachten die je kunt aansturen met je stem, mocht je telefoon daar niet toe in staat zijn.

Google Glass beschikt tevens over een camera van vijf megapixels, die helaas wel heel veel licht nodig heeft om mooie plaatjes te kunnen schieten. Die kwaliteit is dus niet heel denderend - maar het gaat hier immers om een conceptueel product. Je kunt de gemaakte foto's en video's direct delen via het sociale netwerk Google+. Daarnaast kun je meedoen aan een Google Hangouts-gesprek, kun je telefoontjes aannemen en sms-berichten versturen. Ook is het in staat Google Now-informatie te weergeven, zoals bijvoorbeeld het lokale weer.

google-glass-groot-2

De slimme bril is dus niet als stand-alone-product te gebruiken en moet worden aangesloten op een smartphone, via bluetooth of wifi. Gebruik je de bril thuis, dan kun je hem dus aan het wifi-netwerk koppelen. Onderweg kun je gebruikmaken van de bluetooth-verbinding. Je hebt daarvoor niet per se een Android-smartphone voor nodig, want je kunt ook je iPhone gebruiken. Helaas is het wel zo dat je volledig toegang krijgt tot alle functies van de bril wanneer je het besturingssysteem van Google gebruikt, in plaats van die van Apple.

Hoe bestuur je Google Glass?

Google Glass bestuur je op twee manieren: met je stem of met de touchpad aan de zijkant. Wanneer je hardop "OK Glass" uitspreekt, dan zal de bril naar het volgende commando luisteren, waarna een je app kunt openen of actie mee kunt uitvoeren. Ook kun je de touchpad gebruiken om door je verzamelen apps te navigeren. Daarvoor veeg je met je vinger of de pad en tap je erop wanneer je de app naar keuze gevonden hebt. Ook kun je omhoog en omlaag vegen voor meer opties. Er is geen head tracking aanwezig, dus je hoofd bewegen heeft geen zin.

Waarom kan ik Google Glass niet kopen?

Google heeft (wellicht niet goed) vanaf het begin duidelijk gemaakt dat Google Glass een experimenteel product is. Mensen zijn wel in staat de hardware aan te schaffen, maar het gaat in geen van de gevallen om een product dat af is. In de tijd dat Google Glass wel te koop was voor het publiek (sinds januari 2015 is dat niet meer mogelijk) was Google Glass in bèta. Google Glass is dus altijd een concept gebleven en de periode waarin het verkrijgbaar was, was echt bedoeld om te kijken wat voor apps en hardware ervoor gemaakt zou kunnen worden.

google-glass-groot-3

Toen de bril verkocht werd door Google, kostte hij 1500 dollar (in sommige gevallen 1600 dollar, wanneer je de belasting meetelt). Dat is flink prijzig, maar de bril is dan ook niet direct voor iedereen bedoeld, als conceptueel apparaat. Vooral tech-fanaten en enthousiasten journalisten hebben een dergelijke bril gekocht, puur uit nieuwsgierigheid naar één van de meest laagdrempelige manieren van augmented reality tot op heden, waar je in principe mee in het openbaar zou kunnen lopen, zonder dat het de rest echt zou opvallen.

Controverse

Google Glass heeft al wel een kleine controverse aan zijn naam hangen. Omdat de bril een kleine camera aan boord heeft, zijn gebruikers in staat foto's en video's te schieten, zonder dat iedereen daarvan op de hoogte is. Je kunt bijvoorbeeld "OK Glass" roepen en hem het commando geven een opname te maken, maar dat kun je ook stiekem doen door het apparaat met je vinger te bedienen. Dat valt minder op. Een hoop mensen zijn daarom bang dat hun privacy in het geding komt, want de bril zou in theorie alles kunnen waar- en opnemen.

Technische details

Intern geheugen: 16GB, inclusief toegang tot Googles clouddienst.

Gewicht: 36 gram.

Camera: 5 megapixels.

Werkgeheugen: 1GB.

Wifi: 802.11b/g.

Verder heeft de Google Glass een gyroscoop, accelerometer, een kompas, micro-usb-poort voor het opladen, microfoons en een speaker (die je in het oor plaatst) aan boord.

Wil je meer lezen over wearables als smartwatches en fitness trackers? Of wil je tips over het gebruik of de aanschaf van deze wearables? Neem dan onze tips en adviezen door.