Het hing al een hele tijd in de lucht: er zou een nieuwe versie van de Google Glass komen. Nu is duidelijk dat de slimme bril inderdaad opnieuw naar de markt komt, maar met een heel andere insteek. Waar de vorige versie van de Google Glass zich richtte op de consument, is de nieuwe versie ontwikkeld voor bedrijven.

Google Glas Enterprise Edition

De nieuwe versie van de Google Glass blijkt al twee jaar in gebruik te zijn bij diverse ondernemingen. Nu is dat programma afgerond en kunnen ook andere ondernemingen zo’n bril bestellen. Het gaat om een flink verbeterde versie van de bril, waarvan de batterij langer mee moet gaan, de camera verbeterd is en het draadloos internet sneller werkt.

Ook speelt Google in op allerlei zorgen rond de Glass. Toen die gelanceerd werd, hadden veel mensen namelijk kritiek op het feit dat niet te zien was of iemand de camera gebruikte om beelden te maken. Nu brandt er een duidelijk te zien rood licht in dat geval. Verder kan de Google Glass vastgemaakt worden aan veiligheidsbrillen, waardoor die geschikter is voor de zakelijke markt.

Foto via Google.

Google Glass in gebruik

De nieuwe versie van de slimme bril wordt op dit moment al in diverse bedrijven gebruikt. Een voorbeeld dat Google zelf noemt is GE Aviation, dat vliegtuigmotoren repareert. Medewerkers dragen een Google Glass met software van het bedrijf Upskill. Daardoor krijgen medewerkers nu video’s, animaties en foto’s te zien, zodat ze precies weten wat de volgende handeling is die ze moeten uitvoeren. Google stelt dat de gemiddelde productiviteit van de GE-technici tussen 8 en 12 procent toegenomen is.

Afgezien van GE Aviation zijn er nog zo’n vijftig andere ondernemingen die gebruik maken van de nieuwe Google Glass. Daaronder bevinden zich DHL, Boeing en Volkswagen. De Google Glass Enterprise Edition kost volgens Wired tussen de 1.300 en 1.500 dollar per stuk.

Voorlopig geen consumenteneditie?

Er lijkt voorlopig geen consumenteneditie van de vernieuwde Google Glass te komen. Toch zal Google vermoedelijk wel aan zoiets werken: recent bracht het voor het eerst in jaren een software update uit voor de Glass. Dat zou er volgens kenners op wijzen dat het net als Microsoft, Apple en Lenovo aan een nieuwe augmented reality headset werkt.