Google heeft tijdens de I/O conferentie Daydream aangekondigd, een nieuw VR-platform dat is gebaseerd op Android N. Het bestaat uit een platform voor VR-brillen die, net als de Samsung Gear VR, een Androidtelefoon als scherm gebruiken.

Nieuwe smartphones nodig

Daar moeten dan wel de allerlaatste Android N-smartphones voor worden gebruikt, die dit jaar uitkomen. En het moeten zware vlaggenschepen zijn, anders is de hardware van de telefoons niet geschikt om de rondom-beelden in een Daydream VR-bril te bevatten. Ook moet de schermresolutie dik in orde zijn.

Voordeel van Daydream boven de Samsung Gear VR is dat niet alleen een beperkt aantal Samsungtelefoons in de bril kunnen worden geplaatst, maar telefoons van alle merken die aan de zware hardwarespecificaties voldoen.

Daydream nieuwe Google-afdeling voor VR

Daydream is bij Google meteen een hele nieuwe afdeling geworden, onder leiding van de nieuwe directeur Clay Bevor. Over de oprichting van deze afdeling deden al geruchten de ronde.

De eerste Daydream VR-brillen worden de komende herfst verwacht, samen met controllers waarmee de gebruiker zijn plaats in het virtuele universum kan besturen. Het is nog niet helder of Google die Daydreambrillen zelf gaat maken, of dat Google dit overlaat aan de fabrikanten zelf, zoals met 'gewoon'  Android het geval is.

'Daydream-ready' smartphones

Tegen de herfst moeten ook de eerste telefoons verschijnen die 'Daydream-ready'  zijn van producenten als Samsung, LG, HTC, Asus, Xiaomi, ZTE, Alcatel en Huawei. Oudere telefoons, inclusief die van de huidige generatie, schijnen niet krachtig genoeg te zijn en hun schermen niet snel genoeg om met de Daydream-brillen om te kunnen gaan. Maar wellicht geldt dat wel voor sommige huidige vlaggenschepen; het is nog niet helemaal duidelijk.

Android N wordt toegerust met een VR-modus, waarmee een smartphone beter wordt toegerust om zowel een telefoon als de kern van een VR-systeem van hoge kwaliteit te zijn.

Downloadwinkel

Voor Daydream wordt ook een eigen downloadwinkel geopend, waar software-ontwikkelaar hun speciale VR-apps in kwijt kunnen. Die 'Google Play van virtual reality' werd tijdens Google I/O voor de aanwezige software-ontwikkelaars uitgebreid geshowd.

Netflix, Ubisoft, EA en meer

Google heeft al een flink aantal partners op de lijst die met Daydream aan de slag gaan, voor de ontwikkeling van VR-apps, televisieseries, films en games. Daar zitten grote namen bij: Ubisoft, IMAX, HBO GO, Netflix, Hulu, Lionsgate, EA, CNN, MLB.comm, The New York Times en CCP Games.

YouTube, Street View

Google komt zelf ook met VR-apps: YouTube natuurlijk, en Street View, Google Play Movies (in een virtueel theater) en Google Photos.

Google heeft gisteren een previewversie van Daydream beschikbaar gesteld voor software-ontwikkelaars.