ject Jacquard, zo heet het project van Google om slimme kleding te ontwerpen met allerlei besturende functies erin voor de elektronica die ons omringt. Google heeft hiervoor een serie patenten gereed.

Smartphonefuncties in kleding

Project Jacquard begon als een vaag plannetje, dat de zoekgigant had om kleding te produceren die met een veeg of een gebaar erlangs functies uitvoert waarvoor je normaal een afstandsbediening of een smartphone ter hand moet nemen. Het platform is een jaar geleden door Google gepresenteerd op de I/O conferentie. Nu is het een jaar later en zijn de eerste resultaten, in de vorm van patenten te zien. Het patent wordt omschreven als een systeem in kleding, dat met gebaren wordt aangestuurd.

Stof registreert input

Het interactieve textiel kan vele vormen aannemen. Jassen, petjes, vesten, portemonnees en handtassen, T-shirts en andere kleding. Die worden op gezette plaatsen voorzien van een stukje stof dat input registreert.

Interactief textiel

Bijvoorbeeld: veeg langs de kraag van een 'connected shirt' en de televisie wordt op pauze gezet. Een paar tikjes op je knie laat de connected broek weten dat de stereo een stukje zachter moet. Een tikje op een handtas kan een complete digitale catalogus van een postorderbedrijf te voorschijn laten floepen. Een veegje langs een hoed of pet kan een download inluiden van een nieuw tijdschrift en met een gebaar van een handschoen kun je de thermostaat hoger of lager zetten.

Kan gewoon in de was

En zo valt er nog veel meer te bedenken. Zaken waarvoor je nu een smartphone of een afstandsbediening of een pc gebruikt, worden overgenomen door de kleding die je draagt. Hiertoe worden speciale, gevoelige stukjes stof in gewone, conventionele kleding genaaid. Google Jacquard heeft hier tien maanden over nagedacht. Het moeilijkste was om de stof zo te ontwerpen, dat het textiel ook gewoon de was in kan en onder alle omstandigheden de input van vingers en handen op verschillende manieren leert interpreteren. Zoals je ook op het scherm van een smartphone kunt tikken, vegen en - met een moderne iPhone - ook kunt drukken, moet ook de kleding op dit soort input reageren.

Commuter

Het eerste product van Jacquard is al een maand of twee geleden gepresenteerd. Dat is een spijkerjack - de Commuter - van Levi met enkele slimme functies. Zo kun je een binnenkomend telefoontje met een gebaar langs de jas opnemen of ophangen. Maar dit soort functies wordt in de nabije toekomst met veel meer uitgebreid. De API die Jacquard heeft geproduceert, wordt ter beschikking gesteld aan kledingfabrikanten die er wat mee willen.