ar3Google heeft een reeks patenten geregistreerd voor eenpop-up boek, waarbij de figuurtjes niet op papier worden uitgevouwen als je een pagina opent, maar ze floepen via augmented reality te voorschijn.

Een pop-up boek kent iedereen wel. Het zijn meestal kinderboeken waarbij de pagina's zo zijn gevouwen, dat een 3D-afbeelding ontstaat als je ze openslaat. Zoals in het voorbeeld hieronder.

pop up boek

Digitale pop-ups

Nu heeft Google bedacht dat je met augmented reality digitale pop-ups in zo'n boek kunt krijgen. Het patent beschrijft een interactief boek met bewegings- en druksensoren die in de pagina's zijn verwerkt. De sensors tonen bij aanraking 3D-beelden voor de ogen van de lezer, of gewoon als een pagina wordt omgeslagen, zoals bij een gewoon papieren pop-up boek.

De lezer heeft geen augmented realitybril nodig. Een klein apparaatje dat op de rug van het boek staat, kan de beelden boven de pagina's projecteren. Een speakertje in dit apparaat kan de interactieve belevenis nog verder verbeteren.

ar2

Augmented reality

Google heeft al eerder iets dergelijks gepatenteerd. Dit noemde het zoekbedrijf een 'media enhanced pop up book'. Hierbij was nog een telefoon of een tablet nodig om de interactieve content in beeld te krijgen. Elke pagina van dat boek had een tweede, digitale pagina, die zich alleen opende als de smartphone of tablet in de buurt van het boek werd bewogen.

Eppo

Iets dergelijks heeft de Eppo in Nederland ooit uitgegeven. Met gebruikmaking van de augmented reality-app Layar, die op telefoons en tablets kan worden geinstalleerd, kon een extra, digitale laag informatie bij veel pagina's uit een van de stripbladen worden getoond. Zo kon je zien hoe bijvoorbeeld een pagina tot stand was gekomen, of kwam een prijsvraag in beeld.

ar3

 

Dit idee wordt nu door Google een stap verder gebracht, want een telefoon of tablet is blijkbaar niet meer nodig om de augmented reality in beeld te krijgen. Alleen maar het bewuste boek dat is volgestouwd met sensoren, en het apparaatje dat de projecties en het geluid regelt.

Het registreren van een patent betekent niet dat er actieve plannen zijn om zoiets op korte termijn uit te brengen. Het blijft afwachten of Google er daadwerkelijk iets mee gaat doen.