Tijdens ons bezoek aan de perspresentatie van Asus, hebben we ook de vers aangekondigde Asus ZenWatch 3 mogen uitproberen. In dit artikel lees je onze eerste ervaringen met de nieuwste Android Wear-smartwatch van Asus.

Dit is de Asus ZenWatch 3

Vlak voor de IFA begon, kwam de Asus ZenWatch 3 al in het nieuws. Destijds werd er over de smartwatch gezegd dat die een rond scherm zou krijgen. Ook toen vonden we dat al een plausibel gerucht, aangezien veel smartwatchmakers slimme horloges met vierkante schermen achter zich laten. De ZenWatch 3 doet dat ook en presenteert de drager een helder en rond amoled-scherm. Naast het scherm bevinden zich tevens drie knoppen die moeten helpen met de navigatie, een manier van bediening die moet aanvoelen als vanouds.

asus-zenwatch-3-groot-2

Onder de motorkap van de Asus ZenWatch 3 zit een Qualcomm Snapdragon Wear 2100, 512MB aan werkgeheugen en 4GB aan opslaggeheugen. Het ronde scherm biedt een formaat van 1,39-inch aan, evenals een schermresolutie van 400 bij 400 pixels. Verder is er een accu van 340mAh aanwezig, die binnen vijftien minuten tot zestig procent opgeladen kan worden. Met die zestig procent zou je vervolgens een dag moeten kunnen volmaken, maar zoiets kunnen we alleen zelf concluderen wanneer we het horloge recenseren.

De accu van 340mAh

Een volle accu zou ongeveer anderhalve dag moeten meegaan, belooft Asus. Asus brengt de nieuwste ZenWatch in drie verschillende kleuren op de markt. Er komt een zilverkleurige uitvoering, een gunmetal uitvoering en een rose gold-variant. Wat de horlogeband betreft kan gekozen worden tussen rubber of leer. Wij hebben de leren variant even gedragen en kunnen alvast zeggen dat die niet vervelend aanvoelt en gewoonweg lekker zit. Ook is de smartwatch helemaal niet zwaar -- hij is lichter dan een gemiddeld traditioneel (duur) horloge.

asus-zenwatch-3-groot-5

Mocht je het toch vinden tegenvallen dat het horloge tot twee dagen meegaat (wanneer er volop gebruikgemaakt wordt van de energiebesparende modus), dan is er goed nieuws. Er zullen namelijk ook enkele accessoires voor de Asus ZenWatch 3 worden uitgebracht. Eén van die accessoires is een externe batterij van 200mAh, waarmee je nog een extra dag aan energie met je meeneemt. De batterij wordt via een magneet aan de achterkant van het apparaat bevestigd en zal precies om de case van het slimme horloge passen.

De looks

Wanneer je de Asus ZenWatch voor het eerst ziet, dan kun je goed zien dat de fabrikant veel aandacht aan het design gegeven heeft. De smartwatch is mooi afgewerkt en beschikt over roestvrij staal dat ook voor juwelen wordt gebruikt. Het omhulsel is 9,95mm dun en beschikt over meerdere lagen. In combinatie met een leren band levert het een prachtig plaatje, een smartwatch die je gerust kunt dragen wanneer je een zakelijke afspraak hebt. Natuurlijk spelen wijzerplaten ook een grote rol in het dragen van zo'n slim horloge.

asus-zenwatch-3-groot-1

En ook daar laat Asus geen steek vallen. De smartwatch wordt namelijk geleverd met meer dan vijftig exclusieve wijzerplaten. Er zullen er dus ongetwijfeld een aantal zijn die bij je outfit of afspraak passen. De drie goed bereikbare knoppen zijn zelf in te stellen door de gebruiker en kunnen dus verschillende apps en instellingen aanbieden. Wanneer je kijkt naar de vorm van het slimme horloge, dan gaat Asus direct de strijd aan met de Moto 360 en de Huawei Watch, maar met de toevoeging van die knoppen heeft het toch een streepje voor.

De drie knoppen

Die knoppen leveren overigens genoeg feedback af tijdens het indrukken, wat de bediening uiteindelijk ten goede komt. Op de achterkant van het apparaat zit een magneet die het horloge aan een oplader kan bevestigen, waardoor je de smartwatch dus draadloos kunt opladen. Wat verder nog heel mooi is om te weten, is het feit dat de Asus ZenWatch 3 is voorzien van een IP67-certificatie. Daardoor weten we zeker dat de smartwatch zowel water- als stofdicht is en het dus niet meteen een ramp is wanneer je hem per ongeluk onder de kraan houdt.

asus-zenwatch-3-groot-4jpg

Hoewel je de werking van de knoppen zelf kunt instellen, kun je natuurlijk ook gewoon de standaard indeling aanhouden. De middelste knop, de kroon, werkt namelijk als een homeknop en zal je direct terug naar de wijzerplaat brengen. De knop erboven stelt je in staat naar boven te scrollen, terwijl de knop naar onder je naar onder laat scrollen. Op de homescreen zal de bovenste knop de Asus-fitnessapp openen, maar je kunt dus straks zelf bepalen welke apps je onder de knoppen wil hebben staan. Zo kun je die sneller opstarten dan voorheen.

asus-zenwatch-3-groot-3

Prijs en beschikbaarheid

Asus heeft tijdens zijn presentatie laten weten dat de Asus ZenWatch 3 229 euro zal gaan kosten. Helaas is op moment van schrijven nog niet bekend wanneer we de smartwatch met Android Wear precies in Nederland mogen verwachten. Met de omschrijving 'vierde kwartaal 2016' moeten we het voorlopig maar doen. Tot die tijd kijken we in elk geval reikhalzend uit naar één van de mooiste Android Wear-smartwatches van dit moment. Je kunt het slimme horloge later dit jaar koppelen met zowel een Android- als een iOS-apparaat.