Fossil heeft in Nederland zijn eerste smartwatches op de markt gebracht. Vanochtend vond de officiële aftrap plaats in Amsterdam. De Fossil Q Marshal werd gepresenteerd. Dit horloge is overigens al een tijdje in Nederlandse winkels te krijgen, maar verdiende nochtans nog een eigen introductie. In deze hands-on lees je onze eerste ervaringen met de smartwatch.


Stalen band

De Fossil Q komt in een kubusvormig doosje met een afbeelding van het horloge erop. Omdat wij de Fossil Q Marshal met een stalen band mogen testen, staat die erop afgebeeld. Zit er een lederen bandje aan, dan prijkt die op de afbeelding. De horloges kunnen verschillende kleuren hebben. De horlogekasten zijn in koperkleur, goudkleur, matstaal en zwart te krijgen.

fossil-q-marshal-knop-zijkant

Foto hierboven: de smartwatch vanaf de zijkant gezien. Alles waarvan je denkt dat het misschien kan draaien, draait echter niet.


Veel bandjes

Daarbij biedt Fossil een enorm aantal horlogebandjes aan van eigen fabrikaat. Die bandjes hoef je overigens niet te nemen; de Fossil Q Marshal kan overweg met alle standaard 22-millimeter horlogebandjes die er maar te koop zijn. Het standaardformaat geeft de drager dus de mogelijkheid om de Fossil Q Marshal geheel aan de eigen smaak aan te passen.

fossil-q-marshal-lederen-band


Smaak en stijl

Smaak en stijl, daar ging het vooral om tijdens de perspresentatie. Naast enkele vertegenwoordigers van de tech-pers, zoals Wearables Magazine, werd de zaal toch vooral gevuld door dames en enkele heren van modebladen, -blogs en -sites. Fossil is dan ook een horlogefabrikant, en geen elektronicafabrikant. Dat is niet alleen aan de stijl van de Fossil Q Marshal te zien, maar ook aan de hardware.


Beetje dik

Aan de reacties in de zaal te oordelen, waren de modejournalisten goed te spreken over het ontwerp van de Fossil Q Marshal, al werd de kast wel wat dik en groot gevonden. Het horloge is maar in één formaat beschikbaar, en dat is nogal een mannenformaat. Zelfs enkele mannen in het gezelschap vonden het klokje nogal groot; je hebt er blijkbaar een flinke pols voor nodig om het te laten passen. Voor de meeste bezoekers van de persconferentie moest het leren of kunststof bandje flink worden aangetrokken, en degenen met een stalen of goudkleurig bandje lieten direct door het beschikbare Fossil-personeel wat schakels verwijderen om het goed te laten passen.

Om aan te geven hoe dik de Fossil Q Marshal is, hebben we op onderstaande foto een LG Watch Urbane en een Pebble Time Round er bovenop gelegd, en die van de zijkant gefotografeerd.

fossil-q-marshal-met-pebble-time-round-boven-en-lg-watch-urbane-midden


Schone schijn

Stijl is niet een onderwerp waar Wearables Magazine vreselijk veel verstand van heeft, dus verlaten wij ons op het oordeel van de massaal toegestroomde mode-collega’s. Die vonden hem mooi, dus dan zal dat wel zo zijn. Op het eerste gezicht is het een horloge dat er goed en stijlvol uitziet, maar we komen er snel achter dat sommige zaken vooral schone schijn zijn. Zo lijkt er een draaibare ring rondom het scherm te zitten, maar die is niet in beweging te krijgen. En het knopje aan de zijkant is uitgevoerd alsof het een draaiknopje van een gewoon horloge is, maar er valt niets aan te draaien; erin zit gewoon een standaard Android Wear drukknopje verborgen. Mooi verstopt.


Geen hartslagsensor

Nep is niet erg, als het maar mooi is uitgevoerd, en dat is naar onze mening bij de Fossil Q Marshal het geval. Minder zijn we te spreken over de technische kant van het horloge. Het scherm is niet rond, maar heeft dezelfde ‘lekke band’  als de Motorola Moto 360. Een hartslagsensor ontbreekt op de achterkant van het horloge, dus fitnessprestaties vastleggen gaat op basis van het aantal stappen dat het horloge heeft geteld. En de software is Android Wear, het besturingssysteem van Google dat momenteel in zijn ontwikkeling is gestokt. Pas volgend jaar komt er een nieuwe versie van uit en het is dan maar de vraag of die geschikt is voor de huidige generatie smartwatches.

fossil-q-marshal-oplader


Android Wear

Functioneel is er echter niets mis met dit Android Wear-horloge. Het functioneert net als de LG Watch (Urbane) en de Huawei Watch, die op hetzelfde besturingssysteem draaien. Wel moet de Fossil Q Marshal het doen met wat mindere hardware, wat vooral te zien is aan het nogal fletse schermpje.


Mooi en functioneel

Na driekwart dag dragen van dit horloge valt het in ieder geval niet tegen. Het horloge ziet er mooi uit, is bijna net zo functioneel als andere smartwatches en is voorzien van enkele leuke digitale wijzerplaten uit de koker van Fossil.

Hoe het allemaal precies zit met de hard- en software van dit horloge, valt binnenkort in onze volledige review van deze smartwatch te lezen.