Op de IFA-beurs hebben we ruim de tijd gekregen om te kunnen spelen met de Motorola Moto 360. Onze eerste ervaringen lees je hier. Wat belangrijk is om te weten is dat de Moto 360 heel fijn op je pols rust.

Hands-on met de Moto 360-smartwatch (2nd Gen)

Aan smartwatches hebben we geen gebrek op deze 2015-editie van de IFA-beurs. Dit jaar hebben een aantal grote fabrikanten laten zien wat ze binnenkort of dit najaar in huis hebben. Eerder bespraken we daarom al op Wearables Magazine de horloges van Asus (ZenWatch 2) en de nieuwe van Samsung (Gear S2). Over het algemeen geldt voor de besproken smartwatches dat ze weinig te klagen overlaten, omdat het design van de slimme horloges in de smaak valt en zowel Android Wear als Tizen prima platformen (blijken) te zijn.

Datzelfde kunnen we ook zeggen over de tweede generatie Moto 360-smartwatches. Dit slimme horloge is straks in vier verschillende versies beschikbaar. Grofweg kun je de horloges indelen in twee formaten voor de mannen (42mm en 46mm), eentje voor de vrouwen (42mm) en eentje voor de sporters (m/v, 42mm). Het 46mm-model voor mannen is vergelijkbaar met het originele model, terwijl de 42mm-modellen voor mannen en vrouwen ietwat dunner en smaller is. De Sport-editie is net even wat lijviger, vanwege andere hardware.

Moto 360 2015-1

Het Sport-model heeft andere hardware in de zin van een aangepast LCD-display, dat ook nog goed leesbaar is in de zon, wanneer je buiten lekker aan het hardlopen bent. Ook kun je met de Sport je afgelegde afstand bijhouden en je route in kaart brengen dankzij de ingebouwde GPS-chip. Afhankelijk van je keuze wat de grootte betreft, kunnen we eigenlijk niet anders stellen dat de Moto 360 (2nd Gen) prettig om je pols blijft zitten en als een normaal horloge aanvoelt - hij voelt niet log aan en is ook niet zwaar of iets dergelijks.

Naast de Snapdragon 400, die geklokt is op 1,2GHz, is er ook 512MB aan werkgeheugen en 4GB aan intern geheugen aanwezig. Het 42 mm-model heeft een scherm van 1,37 inch en een resolutie van 360 bij 325 pixels. Het grote model krijgt een scherm van 1,56 inch, met dezelfde resolutie als op het kleinere model. We hebben de slimme horloges naast elkaar gehouden en konden eigenlijk geen verschil opmerken tussen de modellen, waardoor dezelfde resolutie voor de verschillende modellen eigenlijk geen probleem vormt.

Motorola heeft maar weinig veranderd aan het uiterlijk van de smartwatch. Het horloge heeft hetzelfde platte band-design als zijn voorganger, terwijl dat voor ons gevoel allang niet meer hoeft, kijkende naar de Gear S2 van Samsung of de Huawei Watch, waar later een hands-on-artikel van over verschijnt. Motorola zet vooral in op aanpassingsmogelijkheden: met alle beschikbare bandjes en de twee aparte groottes, kun je in totaal wel tot driehonderd verschillende combinaties maken, hebben we ons laten vertellen.

Moto 360 2015-3

Opvallend aan het mannenmodel van 42mm is dat er nog een variant van verschijnt, eentje die een iets breder opzetstuk krijgt voor de horlogebanden. Daardoor hebben mannen straks nog meer keuze uit de banden die zij willen hebben. Dat betekent dus dat mannen eigenlijk altijd de keuze hebben uit bandjes van 20mm, terwijl vrouwen het moeten doen met 16mm-banden. Maar laten we niet in hokjes denken: vrouwen kunnen gemakkelijk dat grotere model hebben en andersom moet natuurlijk ook geen probleem zijn. Net wat je wil.

Prijs en beschikbaarheid

De versies voor mannen en vrouwen zouden over enkele weken op de markt moeten uitkomen voor een prijs van om en nabij de 300 euro. Het Sport-model moet later dit jaar verschijnen, daarvan is er nog geen prijs bekendgemaakt.