Samsung heeft tijdens de IFA in Berlijn een nieuwe smartwatch met Tizen en een roterende rand om het scherm aangekondigd: de Samsung Gear S3. In dit artikel lees je onze eerste ervaringen met het slimme horloge.

Dit is de Samsung Gear S3

Dit jaar heeft Samsung tijdens de IFA-beurs in Berlijn de Samsung Gear S3-smartwatch aangekondigd, in twee varianten. De eerste variant wordt de Classic genoemd en de tweede de Frontier. Hoewel beide varianten op elkaar lijken, is het altijd duidelijk te zien welke versie je nu precies hebt. Daar waar de Classic gaat voor elegantie, gaat de Frontier meer voor avontuurlijk. Deze smartwatch oogt en voelt een stuk robuuster en heeft ook een veel stoerder uiterlijk. Beide smartwatches lijken overigens wel op analoge horloges -- maar alleen qua uiterlijk.

samsung-gear-s3-smartwatch-2

In de kern zijn beide versies echter gelijk aan elkaar, met een enkel verschil. De Samsung Gear S3 Frontier kan ook zonder een smartphone werken en kan het mobiele netwerk op, maar die variant komt mogelijk nog niet naar Nederland toe. Net zoals de Samsung Gear S2, beschikt ook de Gear S3 over een draairing en twee knoppen. Daardoor hoef je niet constant met je vinger op het scherm te drukken, waardoor je altijd goed zicht hebt op de dingen de je doet. Wel druk je op het scherm om een keuze te bevestigen.

Met de knop die bovenin zit, kun je een pagina teruggaan. De knop onderin brengt je direct terug naar de wijzerplaat. De knoppen leveren goede feedback af, waardoor je nooit zult twijfelen of je er nu al hebt op gedrukt of niet. De draairing bestuurt ook enorm prettig en werkt razendsnel. Met elke plek die je verder springt op het scherm, klikt de ring zich steeds vast. Niet heel strak of iets dergelijks, maar goed genoeg om te weten dat je één plek bent opgeschoven. En die zekerheid levert gewoonweg gebruikersgemak op.

samsung-gear-s3-smartwatch-3

Het design van de Gear S3

Voor welke versie van de Samsung Gear S3 je ook zult kiezen, je haalt in elk geval een opvallende smartwatch in huis. Of je nu gaat voor elegantie of avontuurlijk, de meeste mensen zullen twee keer moeten kijken of je nu een analoog of een digitaal horloge om je pols hebt zitten. Dat komt niet alleen door het Always On-display, waardoor je altijd de tijd kunt zien, maar vooral vanwege het design. Het is geen geheim dat Samsung zich flink heeft laten inspireren door echte horlogemakers en dat kun je aan zo'n beetje alle facetten zien van de smartwatch.

Ze lijken dus veel minder op kleine polscomputers dan de allereerste smartwatches van Samsung, of welke ander merk dan ook, en meer op een gewoon horloge met bijzondere en slimme functies. De Gear S3 is geschikt voor horlogebandjes met een breedte van 22 millimeter, net als veel gangbare gewone horloges. Zo kan de bezitter van deze smartwatch hem aan zijn eigen stijl aanpassen. Ook kun je natuurlijk de wijzerplaat aanpassen, mocht je dat willen. Er zijn dus genoeg opties met betrekking tot het aanpassen van het apparaatje.

samsung-gear-s3-smartwatch-4

Toffe features

De Gear S3 heeft misschien niet de primeur van een roterende rand om zijn super amoled-scherm, wel beschikt de smartwatch over het onlangs aangekondigde Corning Gorilla Glass SR+. Dat glas is speciaal ontworpen voor wearables en zorgt voor een harder, krasbestendig en helder display. Of dat ook echt zo is, hebben we helaas niet mogen testen. Laten we het erop houden dat we uitkijken naar het recensie-exemplaar. Ook is er een IP68-certificaat aanwezig, waardoor dat horloge ongestoord een regenbui kunt hebben.

De draairing is wel uitgerust met nieuwe mogelijkheden. Zonder het scherm aan te raken, accepteer of negeer je inkomende telefoontjes of alarmmeldingen. Je hoeft de Gear S3 daarvoor niet eens aan een smartphone te koppelen, omdat het een opzichzelfstaand product is. Door op het scherm te schrijven of tekenen veranderen boodschappen direct in tekst of emoji. Je maakt korte reminders of to-do lists met de Reminders app. En ook aan veiligheid is gedacht. Mocht je in een noodsituatie terechtkomen, dan activeer je de SOS.

samsung-gear-s3-smartwatch-5

Je locatie locatiegegevens worden dan verstuurd naar familie, vrienden en medische professionals. Zelfs als je smartphone niet in de buurt is. Met de ingebouwde speaker activeer je voice messaging, beluister je je favoriete muziek en kun je dus bellen. Verder belooft Samsung dat de accu van 380mAh, tot vier dagen meegaat, maar in hoeverre de batterijbesparende functie daar een rol in speelt, is nog niet bekend. Ook wordt de smartwatch voorzien van een groot aantal apps -- en dat terwijl het OS Tizen is en niet het grotere Android Wear.

De specs van de smartwatch

De Samsung Gear S3 beschikt over een 1,3"-scherm met een schermresolutie van 360 bij 360 pixels. Dat levert een pixeldichtheid van 278ppi op. Onder de motorkap zit een dualcore-processor, geklokt op 1GHz, evenals 768 aan werkgeheugen en 4GB aan interne opslagruimte. Beide versies beschikken over bluetooth 4.2, wifi, nfc en gps, terwijl alleen de Frontier dus beschikt over 3G/lte. Verder kun je een versnellingsmeter, gyroscoop, en barometer verwachten, evenals HRM en Ambient light. De accu is draadloos op te laden.

samsung-gear-s3-smartwatch-7

De Gear S3 om de pols

Al die features en functies zijn natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het apparaatje nou eigenlijk? Wij hebben even kunnen spelen met de Frontier-versie, de avontuurlijke van de twee, en kunnen niet anders concluderen dan dat het horloge fijn zit. Deze variant voelt aan als een traditioneel horloge, eentje die alleen maar beter moet gaan zitten wanneer je je eigen bandje kunt gebruiken. De Classic-variant zal iets lichter aanvoelen op de pols, maar, net zoals de Frontier, veel weg gaan hebben van een echt horloge.

Prijs en beschikbaarheid

Al met al wordt de Samsung Gear S3 een smartwatch om naar uit te kijken, al is dat maar vanwege twee redenen. Er is een Always On-display aanwezig, waardoor je altijd de tijd kunt checken, en de smartwatch ziet er niet uit als een smartwatch. En dat is een mooie trend die deze IFA is ingezet. De Samsung Gear S3 is vanaf het vierde kwartaal in Nederland verkrijgbaar in twee varianten. De Gear S3 Classic is beschikbaar in Silver en de Gear S3 Frontier in Dark Grey. Beide varianten hebben een verkoopadviesprijs van 399 euro.