Microsoft-Nokia-Moonraker-2

Nokia werkte tot kort voor de overname door Microsoft aan een eigen smartwatch met de werktitel Moonraker. Afbeeldingen waren al eens uitgelekt. Nu is er ook een compleet hands-on filmpje van een echt prototype op YouTube verschenen.

Moonraker

Het nieuws over de Nokia Moonraker kwam al meer dan tweeënhalf jaar geleden naar buiten. De smartwatch is echter nooit op de markt gebracht. De hardwaretak van het Finse bedrijf werd tijdens de ontwikkeling van het slimme horloge opgekocht door Microsoft. Die gaf voorrang aan zijn eigen lijn van Microsoft Band-wearables. Overigens is die lijn inmiddels ook weer opgeheven, er komt geen Microsoft Band 2 op de markt.

Basale smartwatch

In het filmpje is een vrij basaal uitgevoerde smartwatch te zien met niet al teveel functies. Een stappenteller, een notificatiecentrum en een vrij helder kleurenscherm. Geen hartslagsensor, geen slimmigheden die hedendaagse smartwatches wel hebben. Het is dan ook te zien als een typisch voorbeeld van een eerste-generatie smartwatch, met beperkte functionaliteit en een ontwerp dat nog het meest doet denken aan een ouderwets digitaal horloge.

Nostalgie

Toch biedt het filmpje ruimte aan de gedachte wat Nokia nog verder had kunnen bedenken als opvolger van het getoonde Moonraker-horloge. Wellicht was dit horloge doorontwikkeld tot een smartwatch met meer functionaliteit, een aantrekkelijker ontwerp en slimmigheden die andere fabrikanten niet hebben.

Maar dat is hooguit een nostalgische gedachte; Nokia maakt geen hardware meer, en plakt hooguit zijn naam nog op Androidsmartphones en -tablets van andere fabrikanten. En Microsoft lijkt zich ook niet al teveel meer bezig te houden met wearables.