Tijdens de persdagen voor de IFA in Berlijn heeft Lenovo officieel de Lenovo Explorer onthuld: de eerste Windows Mixed Reality-headset van het bedrijf. In dit artikel onze hands-on-ervaringen met het apparaat.

Dit is de Lenovo Explorer

Tijdens de persdagen voor de IFA van 2017 heeft Lenovo officieel en compleet de Lenovo Explorer onthuld, de mixedrealityheadset van het bedrijf waar samen met Microsoft aan gewerkt is (Dell, Acer, Asus en HP maken ook allemaal hun eigen brillen). Na de perspresentatie hadden we de kans om zelf ook even met de bril aan de slag te gaan. We hebben een korte, algemene demo in de virtuele omgeving gehad en hebben daarna nog een schietgame kunnen spelen en een korte, maar wel toffe video kunnen kijken. Dit zijn onze ervaringen.

Maar eerst wat details. De Lenovo Explorer is een mixedrealitybril (eigenlijk een virtualrealitybril) van Lenovo, die in oktober op de markt komt. Wanneer precies is nog niet bekend, maar het apparaat zal 499 euro gaan kosten. Je kunt de bril gemakkelijk aan een pc koppelen met een enkele draad (met aan het uiteinde wel twee aansluitingen) en met een beetje krachtige laptop zou je al uit de voeten kunnen. Bijna vijfhonderd euro voor een bril is best veel geld, maar je krijgt er dan (haast vanzelfsprekend) twee controllers bij.

De Lenovo Explorer beschikt over een redelijk rechttoe-rechtaan design. Virtualrealitybrillen hoeven ook op zich helemaal geen toeters en bellen te hebben; alhoewel de PlayStation VR bijvoorbeeld best een flinke verschijning is -- kan ook leuk zijn. Lenovo heeft zich daarentegen puur gericht op het gemak in plaats van het uiterlijk en dat komt in alles terug. Op de achterkant zit bijvoorbeeld een gemakkelijk in gebruik te nemen kliksysteem, waarmee je de band naar het formaat van je hoofd kunt aanpassen.

In tegenstelling tot veel andere virtualrealitybrillen (Microsoft en Lenovo willen ongetwijfeld dat we het mixedrealitybrillen noemen, maar het zijn gewoon vr-brillen) is de Lenovo Explorer best licht. En dat terwijl het vizier ook best stevig en solide aanvoelt. Omdat de bril zelf niet zwaar aanvoelt, zit 'ie ook meteen comfortabeler op je gezicht en heb je ook niet echt het idee dat er iets constant je gezicht naar beneden drukt. Je kunt de draagervaring misschien nog wel beter vergelijken met een Gear VR, dan met een HTC Vive of Oculus Rift.

In de headset zitten twee schermen van 2,89-inch, die beschikken over een resolutie van 1.440 bij 1.440 pixels. De beelden die de Lenovo Explorer tevoorschijn tovert zijn scherp en levendig en eigenlijk verrassend goed te noemen. Van wat we tot nu toe hebben gezien waren de beelden niet echt gekarteld aan de zijkant of iets dergelijks en lopen de beelden ook nog eens behoorlijk vloeiend en soepel over het scherm. De controllers zijn ook licht en voelen aangenaam in de hand -- daarover tot nu toe nog niets te klagen dus.

Mocht je de speciale controllers toch niets vinden, dan kun je veel applicaties en games bedienen en spelen met de Xbox One-controller. Die hebben we nu niet in combinatie met de bril kunnen testen. Desondanks zijn we bekend met het design, de formfactor en het gemak van de Xbox One-controller, waardoor we met zekerheid kunnen zeggen dat die besturing ook in orde zal zijn. De video die we hebben bekeken liet goed zien hoe goed de bril met hoge resolutie video's om kan gaan. Het was een genot om naar te kijken, in elk geval.

We hebben één game kunnen spelen en dat was een schietgame. Aanvankelijk hadden we geen mikpunt in beeld staan, dat bleek achteraf een bewuste instelling. Dat was desondanks heel tof, omdat je de controllers dan echt in beeld moet brengen om ergens op te kunnen richten. Maar met richtlijn werkt het iets beter en intuïtiever, zegt de verwende gamer even in ons. Over het algemeen werkt het schieten lekker en draaide de game ontzettend soepel. Dat in combinatie met de lichte headset zorgde voor een zeer prettige ervaring.

Meer van IFA

Wil je meer lezen over de producten die tijdens de IFA zijn aangekondigd? Dan kun je in deze uitgebreide categorie alles vinden wat je moet weten.