In oktober verschijnt de PlayStation VR voor PlayStation 4. In dit artikel lees je over onze ervaringen met de virtual reality-bril. In dit artikel leggen we uit hoe je de bril opzet en waar je zoal rekening mee moet houden.

Dit is de PlayStation VR

PlayStation VR (PSVR) is de virtual reality-bril voor de PlayStation 4. Wanneer je de vr-bril aan de spelcomputer koppelt, dan kun je er een aantal dingen mee. Zo kun je virtual reality-games in de huiskamer spelen, zonder de aanschaf van een dure computer. Concurrerende vr-brillen, zoals de Oculus Rift en de HTC Vive, zijn al aan de prijzige kant en vereisen ook high-end hardware om vloeiend te kunnen draaien. De PSVR dus niet. Ja, 399 euro is nog steeds een hoop geld, maar niet voor een high-end virtual reality-bril.

Je kunt de PSVR niet zomaar aansluiten op je PS4-console. Daarvoor heb je een adapter nodig, die met de bril wordt meegeleverd. Je plaatst de headset op het hoofd, zodat de ogen toegang krijgen tot het scherm in de houder voorop. Ook zitten er enkele sensoren in de hardware, die bijvoorbeeld de bewegingen van het hoofd kunnen meten. Je kunt ook een koptelefoon aansluiten op de bril, die eveneens wordt meegeleverd in het pakket. Helaas zit niet alles in de doos die je tegen het einde van dit jaar kunt kopen in de winkel.

playstation-vr-foto-3

Zo dien je nog PlayStation Move-controllers aan te schaffen wanneer je games wil spelen die daar gebruik van maken. Een verplicht onderdeel is echter de PlayStation Camera. Die wordt apart verkocht en kost ook nog eens zestig euro. Zonder die camera werkt de virtual reality-bril helaas niet. Bijna alle games werken tenminste met de Dual Shock 4-controller, terwijl sommige games toch echt alleen gebruikmaken van PlayStation Move. Het houdt dus helaas niet op bij die 399 euro voor de bril; daar komt dus minstens zestig euro bovenop.

Zo zet je de PlayStation VR-bril op

Voordat je de PSVR echter op kunt doen, dien je met een aantal dingen rekening te houden. Je kunt de bril namelijk precies instellen naar de grootte van je hoofd. Zo is er een draaiknop aanwezig waarmee je diepte van de houder aanpast. Wanneer je de bril hebt opgedaan dan kun je zelf - of iemand anders - aan de cirkel draaien, waardoor die goed en strak om je hoofd zit. Ook is er nog een knopje aan de voorkant waarmee je de bril dichterbij of juist iets verder weg kunt plaatsen van je gezicht. Daardoor past de PSVR bijna iedereen wel.

Zit je eenmaal en de PlayStation 4 staat aan met een compatibele titel, dan kun je eigenlijk meteen beginnen met gamen. Wel dien je dus nog even op te letten op wat voor controller je nodig hebt. Mocht iemand last hebben van de game die je speelt, dan kun je ook altijd de headset aansluiten op het apparaat. Het is handig dat de bril is voorzien van een koptelefoonaansluiting, zodat je niet vlakbij de tv hoeft te blijven zitten om ervoor te zorgen dat er niet zomaar iets geks gebeurt met de hoofdtelefoon -- of dat er iemand over struikelt.

playstation-vr-foto-2

Eén van de grote voordelen van de PSVR is dat er geen grote band tussen de voorkant en de achterkant van de bril zit. Ben je een beetje ijdel dan is het dus goed om te weten dat je haar niet zomaar in de war raakt. Aan de bovenkant is de vr-bril dus nagenoeg helemaal open, behalve het stukje op je voorhoofd. Daar leunt de bril ook op, maar dat voelt verder niet naar aan. Tenminste, als het goed is niet. Is dat wel het geval, dan kun je misschien de draaiknop nog wat strakker aandraaien of de bril zelf iets verder naar voren duwen met dat andere knopje.

Gamen op de PSVR

De PlayStation VR wordt straks gelanceerd met een aantal spellen. Een hoop van die games hebben wij al gespeeld. Eén titel vinden we in het bijzonder tof, omdat het oude gameplay mengt met nieuwe vorm van gameplay. Het spel heet Wayward Sky. In de game doorzoek je een mysterieus vliegend fort, terwijl je op zoek gaat naar je ontvoerde vader. Je kruipt in de huid van Bess en dient een hoop puzzels op te lossen, die allemaal te maken hebben met de PlayStation Move-controller. Maar niet voordat je bekend raakt met de besturing.

Voordat je begint, dien je namelijk een robot in elkaar te zetten. In die tutorial leer je digitale items vast te pakken met de Move-controller. Dat doe je door je arm en hand te bewegen naar dat digitale object. Wanneer je iets op wil pakken, dan druk je de trigger in op de achterkant van de controller en dat zorgt voor een natuurlijk grijpreactie (in de echte wereld). Je kunt ook echt de diepte opzoeken in de game met die controller en ook objecten achter de robot plaatsen. Daarnaast kun je natuurlijk om je heen kijken, waar dat nodig is.

playstation-vr-foto-4

Die vaardigheden heb je nodig voor de rest van het spel. Je navigeert door de game alsof je met een muis aan een pc zit. Je wijst naar de plek waar je wil dat Bess heenloopt en bestuurt haar dus niet direct. Vervolgens klik je een object aan waar je iets mee wil doen, waarna de game overschakelt op first-person (je kijkt vanuit de ogen van het personage). Je dient dan handelingen te verrichten: een schakelaar om te zetten, een kraan te verplaatsen en nog veel meer. Die handelingen zijn je bekend, want je hebt al geoefend in die handige tutorial.

Slechts een voorbeeld

De beschrijving van de bovenstaande game is natuurlijk een voorbeeld. Voor andere (type) games gelden natuurlijk anders regels, omdat er andere gameplay aanwezig is. Wayward Sky is volgens ons wel een mooie titel die laat zien wat zoiets als de PlayStation VR - en virtual reality-gaming in het algemeen - in huis en te bieden heeft, mits er de goede hardware voor aanwezig is. En dan doelen we niet direct op de specs van de bril en de PlayStation 4, maar juist die Move-controllers. Die maken het gamen met de PSVR juist ontzettend tof.

Prijs en beschikbaarheid

Sony heeft tijdens zijn presentatie op de E3, een grote en belangrijke gamebeurs in de Verenigde Staten, bekendgemaakt dat PlayStation VR, de virtual reality-bril van het bedrijf, vanaf 13 oktober te koop is in de Verenigde Staten. Later bevestigt het bedrijf dat de bril ook vanaf die datum in Nederland verschijnt. Dan zal de virtual reality-bril voor PlayStation 4 399 euro gaan kosten. De PlayStation VR-headset werkt niet zonder PlayStation 4, dus die zul je erbij moeten kopen wanneer je de console nog niet in huis hebt gehaald.

Meer lezen

Wil je nog veel meer lezen over de PlayStation VR? Dan kun je terecht in ons uitgebreide achtergrondartikel, waar we onder meer de specs, enkele games en nog een aantal andere handige weetjes behandelen.