De virtual reality-bril van HTC en gameplatformhouder Valve verschijnt mogelijk pas in het eerste kwartaal van 2016. Dat blijkt uit een bericht dat Valve heeft rondgestuurd, waarin staat te lezen dat de grotere lancering pas na de jaarwisseling plaatsvindt.

HTC Vive verschijnt wel in 2015, maar...

Virtual reality-brillen staan op het punt om een nieuwe markt te overspoelen met producten waarvan we tot op heden nog niet zeker weten of we er allemaal wel eentje willen hebben. Maar vanaf het eerste kwartaal in 2016 gaat het toch echt gebeuren: niet alleen brengt Oculus, in samenwerking met Facebook, de Oculus Rift uit, ook Sony volgt niet lang daarna met zijn vr-bril, namelijk Project Morpheus. HTC zou echter eind 2015 al zijn virtual reality-wearable uitbrengen, maar dat lijkt nu niet te lukken.

Want wat blijkt? HTC en Valve, bekend van het gamingplatform Steam, hebben aangegeven dat de HTC Vive, de virtual reality-bril van de bedrijven, pas vanaf het eerste kwartaal in 2016 breed verkrijgbaar zal zijn. Eerder was er sprake van een release in 2015, destijds werd er nog gesproken over de feestdagen, maar dat blijkt nu gedeeltelijk waar. De HTC Vive zal nog wel dit jaar verkrijgbaar zijn, maar alleen voor een select groepje mensen. Dat zullen voornamelijk ontwikkelaars zijn die software voor de bril zullen maken.

Op dit moment kunnen ontwikkelaars, in Noord-Amerika tenminste, de developer unit gratis ontvangen van HTC, zodat de bril rijkelijk voorzien kan worden van content wanneer die uiteindelijk beschikbaar is. Voor de consument betekent dat goed nieuws, ook al kunnen zij er dit jaar nog niet mee aan de slag. Hoewel een uitstel (als we daar hier al van kunnen spreken, aangezien de release nog echt vaststond) vaak als slecht nieuws wordt ervaren, kan het in veel gevallen goed uitpakken: hoe meer software, hoe beter.