De HTC Vive is een virtual reality-bril die is gemaakt door HTC, bekend van smartphones, en Valve, bekend van gameplatform Steam. In dit artikel leggen we uit wat je precies kunt met de bril en hoe die precies werkt.

Wat is de HTC Vive?

De HTC Vive is een virtual reality-bril gemaakt door HTC en Valve. Fabrikant HTC staat bekend om onder meer smartphones en tablets, terwijl gamers Valve kennen van games als Half Life en Portal en het gameplatform Steam. De headset is twee keer van naam gewisseld voordat de consumentenversie Vive zou heten. De eerste editie heette ook Vive, terwijl de vernieuwde en verbeterde versie Vive Pre heette. De Vive werd voor het eerst onthuld tijdens Mobile World Congress 2015 en later werd de bril ook laten zien tijdens CES en MWC 2016.

Design en kenmerken

Wanneer je de nieuwste versie van de Vive naast de eerste versie legt, dan zul je zien dat er weinig verschillen zijn op te merken. Desondanks is op te merken dat de consumenteneditie kleiner is en comfortabeler zit. Zo zijn dragers ook in staat om het schuim aan de binnenkant van de bril om te wisselen, zodat het apparaat altijd goed op het gezicht valt. Ook zijn de bandjes verstelbaar en is het zelfs mogelijk om de HTC Vive met een bril op te dragen. Ook is de hoofdband, waarmee je de vr-bril kunt bevestigen, opnieuw vormgegeven voor deze versie.

Eén opvallend kenmerk is de mogelijkheid een iPhone of Android-smartphone aan de headset te koppelen. Niet zodat je hem kunt gebruiken als middel om virtual reality-spellen te spelen (zoals wel kan met de HTC 360 VR in combinatie met de LG G5), maar om notificaties te ontvangen, terwijl je in virtual reality zit. Zo hoef je niets van de echte te missen, maar hoef je de virtuele ook niet te verlaten wanneer de echte wereld om je aandacht vraagt. HTC noemt deze functionaliteit Vive Phone Sevices - zie het als een handige extra.

htc-vive-set

Hardware

De HTC Vive heeft enkele hardwarecomponenten aan boord. Zo is er een gyroscoop, een accelerometer en een laserpositiesensor. Al deze onderdelen werken samen om de positie van het hoofd van de drager te bepalen. De Vive is ook in staat om de positie van de rest van het lichaam te bepalen, dankzij twee basisstations: de Lighthouse-camera's. Deze plaats je in twee hoeken van de camera. Vervolgens zullen ze de in totaal tot zeventig sensoren kunnen volgen, wanneer je de twee controllers meerekent. Anders zijn het er 37.

Het is dus mogelijk om in een kamer rond te lopen met de vr-bril op, terwijl die bewegingen worden vertaald naar de digitale wereld. De stations ondersteunen nu een ruimte van 1,4 vierkante meter, maar werken ook op een kleiner oppervlakte. Daarnaast kun je ook zelf de beperkingen instellen en zal de Vive de drager waarschuwen wanneer je op het punt staat tegen een muur aan te lopen. In beeld krijg je dan een soort grid te zien. HTC noemt deze functie Chaperone - de headset zal de speler tijdens deze moment moeten gaan begeleiden.

De controllers van de HTC Vive zijn opnieuw vormgegeven Steam-controllers en bevatten enkele knoppen, zoals een trackpad, actieknoppen en een grip die kan reageren op een bepaalde hoeveelheid druk. Ook is er een trigger onder wijsvinger, is er een home-knop aanwezig en zijn de controllers in staat om te vibreren dankzij haptische feedback. De controllers liggen lekker in de hand dankzij het ergonomische design en stellen je in staat ook echt te handelen in de digitale ruimte. De gamepads zijn overigens volledig draadloos.

Specificaties van de hardware

Binnen de HTC Vive bevinden zich twee schermen met een resolutie van 1080 bij 1200 pixels. Dit geeft de bril toegang tot een resolutie van 2160 bij 1200 pixels. Daarnaast beschikt de Vive over een schermverhouding van 9:5, in tegenstelling tot het traditionele 16:9. Het resulteert echter in een hoger beeld met een natuurlijkere weergave van de virtuele omgeving, eentje waarin je daadwerkelijk je oogballen omhoog kunt bewegen om boven je te kijken - je hoeft dus niet met je nek naar achteren, zoals je dat ook niet zou doen in het echte leven.

htc-vive-schets

De refresh rate ligt op 90Hz. Dat is even hoog in vergelijking met concurrent Oculus Rift (waar je hier alles over kunt lezen), maar minder hoog in vergelijking met PlayStation VR. Of het nou daadwerkelijk het verschil gaan maken, is nog maar de vraag - het verschil tussen 90 en 120Hz is immers marginaal te noemen. Aan de voorkant van de bril zit overigens ook een camera. Die kan in theorie de deuren openen voor augmented reality-features, maar tot op heden is het vooral bedoeld om te zien wat er voor je gebeurt, zonder de bril af te doen.

Verder is er nog een grote, dikke kabel aanwezig die de bril met de pc verbindt. Pas wanneer je de bril draagt, begrijp je wat voor beperkingen dat draad met zich meebrengt - het zijn er niet veel. Gaat dat ding in de weg zitten? Ongetwijfeld, maar al gauw kun je ermee overweg. Het is aan de ontwikkelaars van games en andere ervaring om dragers zo min mogelijk last te laten hebben van die kabel en wij hebben er vertrouwen in dat het allemaal goed komt. Die kabel blijft echter voorlopig een noodzakelijk kwaad om de bril aan je pc te koppelen.

Minimum specificaties van de pc

Voordat we de technische details benoemen, is het handig om te weten dat je via de SteamVR Perfomance Test kunt checken of jouw pc krachtig genoeg is voor de HTC Vive. Wat je nodig hebt, zijn minimaal de volgende specs:

  • Intel i5-4590, AMD FX-8350 of een equivalent
  • Nvidia GTX 970, AMD R9 290
  • 4GB of meer aan werkgeheugen
  • HDMI 1.4 of DisplayPort 1.2
  • 1x USB 2.0
  • Windows 7 SP1 of een recentere versie van Windows

Prijs en releasedatum

Dat is natuurlijk allemaal mooi om te weten, maar vanaf wanneer is de HTC Vive nu te koop? Je kunt op moment van schrijven een pre-order plaatsen bij HTC. De bril wordt dan vanaf 5 april geleverd. De prijs van de headset is vrij hoog: 899 euro. Maar je krijgt er dan ook iets meer voor terug dan bij de Oculus Rift, die gebruikers (nog niet?) in staat stelt daadwerkelijk door de kamer te lopen alsof het een virtuele omgeving is. De Vive wordt geleverd met twee controllers, twee basisstations, een koptelefoon en enkele spelletjes, zoals Job Simulator.

Meer tips en adviezen

Op onze tips en advies pagina vind je meer tips, achtergronden en adviezen over wearables als smartwatches, virtual reality-gear en fitness trackers.