HTC stopt niet bij virtual reality in de vorm van de HTC Vive-bril. Er wordt nu veel geld gestoken in de ontwikkeling van een augmented realitybril, zoals de Google Glass. Met behulp van militaire technologie van het Israelische bedrijf Lumus.

Straaljagerpiloten

Lumus maakt al sinds 2000 helmen voor straaljagerpiloten, waarin allerlei informatie op het vizier wordt getoond tijdens de vlucht. Dit soort projecties wordt nu, naar Lumus hoopt, naar het grote publiek gebracht. Door een micro-projector op een bril aan te brengen, wordt allerlei informatie op de glazen geprojecteerd en geïntegreerd in de wereld die de drager waarneemt. Route-aanwijzingen kunnen zo bijvoorbeeld eenvoudig via de bril worden gegeven aan automobilisten. In een wel heel erg kort filmpje is hier een voorbeeld van te zien.

Augmented reality

Lumus maakt geen augmented realitybrillen; de technologie wordt geleverd aan andere bedrijven. Daarmee scoort Lumus al stevig, want maandelijks worden er duizend sets naar ontwikkelaars gestuurd. HTC heeft nu miljoenen dollars toegezegd voor de ontwikkeling van Lumus-technologie. Naar verwachting zal HTC de technologie van het Israëlische bedrijf benutten in een nieuw product naast de HTC Vive. In totaal heeft Lumus dertig miljoen dollar van geldschieters ontvangen, waaronder HTC. Lumus heeft nu 45 miljoen dollar in kas om zijn technologie verder te vervolmaken.

CES

Tijdens de CES-beurs in Las Vegas, die begin januari weer losbarst, zal Lumus een ontwikkelaars-kit laten zien met een bril die een zeer groot zichtveld biedt. Groter dan die van de Hololens van Microsoft.

Magic Leap

Lumus heeft inmiddels honderd man in dienst om zijn technologie verder te brengen. Naast Microsoft en Magic Leap is Lumus dus een bedrijf om in de gaten te houden op het gebied van augmented reality. Over een jaar of drie, zo wordt voorspeld, is de Lumus al in het straatbeeld te vinden. In groten getale.