Fabrikant Huawei, bekend van smartphones en smartwatches, heeft aangegeven dat het Android Wear-platform nog behoorlijk gesloten is en dat het bedrijf liever werkt met een platform dat net zo open is als het traditionele Android.

Android Wear is nog te gesloten voor Huawei

Hoewel de hardware-markt voor smartwatches qua design uiteenloopt, zie je vaak toch dezelfde software voorbijkomen op slimme horloges die draaien op Android Wear. De fabrikant Huawei heeft zijn smartwatch tijdens MWC 2015 getoond en uit nu zijn onvrede over Android Wear: het platform is vele malen geslotener dan het reguliere Android, die we tegenkomen op smartphones en tablets. Dat geeft althans Yang Yong, hoofd productmanager bij Huawei, aan na het afsluiten van een eigen marktonderzoek.

Volgens Yong zijn consumenten op zoek naar mogelijkheden hun smartwatch naar eigen invulling aan te passen en dat gaat momenteel nog niet met Android Wear. Momenteel is het alleen mogelijk de wijzerplaten aan te passen, een ontwikkeling die pas in december is doorgevoerd; apps, menu's et cetera, zijn allemaal niet aan te passen door de fabrikant of de gebruiker. Tevens zijn fabrikant meer afhankelijk van Google. Het positieve aan dit verhaal is dat Google zo wel in staat is alle Wear-producten gelijktijdig te voorzien van nodige updates.

Wellicht dat Android Wear in de toekomst nog zal veranderen en deze problemen aankaart. Maar ondertussen blijft de vraag staan of de consument zijn focus niet beter elders kan neerleggen. Bij Apple, bijvoorbeeld. Of bij smartwatches die losstaan van Android. Zo werkt Samsung bijvoorbeeld aan zijn Tizen-platform, zien we LG werken aan het Wearable Platform OS, gebaseerd op het WebOS en gaf ook onlangs Asus aan niet van Android Wear gebruik te gaan maken. Wij zijn benieuwd wat dit voor effect gaat hebben op Googles platform.