iBeat is een wearable die om de pols wordt gedragen als een smartwatch. Het apparaatje heeft maar één belangrijke slimme functie: voortdurend de hartslag van de gebruiker meten. Komt die onder een bepaald niveau, dan wordt alarm geslagen.

iBeat voor ouderen die bang zijn voor een hartaanval

De iBeat is bestemd voor mensen tussen vijftig en zeventig jaar. Deels is dat de generatie die net na de oorlog is geboren, en nu in de leeftijd is gekomen waarbij het hart het wel eens plotseling kan begeven. Door snel ingrijpen kan iemand weer worden gereanimeerd, maar een slachtoffer is meestal zelf niet in staat om hulp te roepen of te bellen. Dan komt de iBeat goed van pas. Want die belt dan via een hulpdienst van iBeat een ambulance.

Strak uiterlijk

De iBeat ziet er bovendien goed uit, vindt CEO Ryan Howard van de start-up die de iBeat heef bedacht. ''Het is een strak uitziende smartwatch. Bijzonder strak en stijvol, daar zijn we echt mee bezig. Wat het doet, is continu de hartslag monitoren. Als die onder een bepaalde grens komt of als je een hartaanval krijgt, wordt dat direct gedetecteerd."

Hartslagmonitor

De monitor in de wearable houdt zowel de hartslag als de activiteit van de drager bij. Behalve een alarmering de wereld in sturen als het hart van de drager het begeeft, kan die het ook gebruiken om gezondheidsinformatie vast te leggen.

'Hee, ben je okee?'

In geval van een hartaanval begint het horloge tegen je te praten. "Het vraagt je dan: 'hee, ben je okee?' Als je geen antwoord geeft, gaat hij bellen. De iBeat is 'cellular' (er kan een simkaart in, red.) en we gaan je dan realtime bellen. Binnen tien seconden nadat je hart is gestopt, doen wij dat al om te controleren of het vals alarm is of niet. Krijgen we je niet te pakken, dan sturen we een noodoproep door naar de hulpdiensten. De ambulancedienst krijgt een sms met informatie met een statusupdate en met de meest belangrijke informatie van alles: waar je bent."