ontwikkelt slimme vesten, helmen en handschoenen voor reddingswerkers. Door deze slimme kleding vol te stoppen met sensoren die temperaturen, gassen en andere omstandigheden opsnuiven en doorgeven aan het commandocentrum, kunnen risico's voor de reddingswerkers worden verkleind.

Gevaarlijke banen

Het kantoor in Haifa (Israel) van IBM is hiermee bezig. Daar worden data-analysesystemen ontwikkeld die de data van de sensors in de kleding, helmen enzovoorts direct analyseert en waarschuwingen geeft aan de drager. Zo kunnen ongelukken op het werk worden voorkomen. Niet alleen reddingswerkers, maar alle werknemers met 'gevaarlijke'  banen kunnen hier baat bij hebben.

Slimme kleding

Deze toepassing is een niet erg sexy ontwikkeling op het gebied van wearable technologie, maar het is wel weer een stap vooruit op het gebied van het gebruik van wearables in kleding. De makers vinden het handig om daar sensors in te hebben, die gegevens verzamelen terwijl de drager bijvoorbeeld druk bezig is om slachtoffers uit een brandend gebouw te halen. Daar heb je namelijk beide handen voor nodig.

Brandweerlieden

Op enige afstand wordt de data uit de sensors van de brandweerlui verzameld en kijkt een analist mee om op het juiste moment aanwijzingen en waarschuwingen aan de dragers van de slimme vesten en helmen te kunnen geven. Mocht het toch mis gaan, dan kan met behulp van de vergaarde data direct de juiste medische behandeling worden toegepast. Dat scheelt kostbare tijd.

Werkongelukken kosten miljarden dollars

Tijd is niet zomaar geld: het is veel geld, blijkt uit onderzoek. Ongelukken op de werkvloer kosten in de Verenigde Staten, totaal genomen, miljarden dollars per jaar, en een groot aantal slachtoffers.

Extreme temperaturen

"Als wij de data integreren uit sensors in slimme helmen, vesten en handschoenen, kunnen we beter begrijpen wat de werker aan het doen is en waar hij is. We kunnen de data verzamelen en situaties begrijpen waarin hij risico loopt, zoals blootstelling aan extreme temperaturen, extreem geluid, en gas, en de sensors kunnen we ook gebruiken om de werker een waarschuwing te laten sturen, voordat er ongelukken gebeuren. En mocht dat toch gebeuren, dan kunnen we de medische behandeling bespoedigen", zegt Asaf Adi, de manager van het laboratorium van IBM in Haifa.

Staalfabriek

Momenteel wordt met deze slimme kleding een pilot-programma gedraaid bij een staalfabriek in de Verenigde Staten. Adi ziet ook toepassingen voor mijnwerkers, de landbouw en andere werknemers die op flinke afstand van de bewoonde wereld hun werk doen. De kleding kan echter ook op persoonlijk vlak correcties aan de drager doorgeven. Als er onder een verkeerde hoek wordt getild, bijvoorbeeld, of als de drager van de kleding zich teveel inspant of uitdrogingsverschijnselen laat zien. Dan komt er een waarschuwing. Waarbij de privacy van de werknemers wordt gerespecteerd, belooft Adi.