De verkoop van wearables zoals fitnesstrackers en smartwatches gaat dit jaar over de honderd miljoen exemplaren heen, meldt IDC. Daarna blijft de sector flink doorgroeien.

Eind dit jaar zullen er 101,9 miljoen wearables zijn verkocht, wat een groei van 29 procent is ten opzichte van 2015. De populariteit van wearables blijft daarna doorgroeien, totdat er in 2020 213,6 miljoen exemplaren van deze kleine apparaten wordt verkocht.

Eigen mobiele connectie

IDC voorziet dat de wearables van karakter gaan veranderen. Ze worden voorzien van een eigen mobiele connectie en er komen steeds meer applicaties voor beschikbaar, waardoor ook steeds meer consumenten een smartwatch of fitnesstracker willen hebben. Jaarlijks zal de markt voor wearables met meer dan twintig procent groeien.

Groot verschil tussen wearables

De smartwatchwereld zit wel compleet anders in elkaar dan de smartphonewereld, stelt ID vast. Op de smartphonemarkt gaat het veelal om gelijksoortige apparaten. Op de markt voor wearables is daar geen sprake van. Wearables komen in vele vormen en met veel verschillende functies. Ze kunnen als smartwatch worden gezien, maar er kan ook een bril van worden gemaakt.

Virtual realitybrillen

Als het gaat om virtual realitybrillen, voorziet IDC dat deze apparaten een aantal computertaken gaan overnemen. Vooral in het bedrijfsleven. Ook voorspelt IDC dat slimme kleding een vlucht gaat nemen, want daarmee kunnen allerlei lichaams-zaken worden gevolgd en vastgelegd.

Belangrijkste wijziging op korte termijn is het 'loskoppelen'  van de wearables, vooral de smartwatches, van de smartphone. Door er een eigen telefoon- en internetverbinding in te stoppen (nu nog in de vorm van een simkaart) kunnen de polsapparaten zelfstandig werken en dat biedt handigheid en meer mogelijkheden voor de consument.

Fitnesstrackers op nummer 1

Van de verkochte wearables in 2016 zijn 41,8 miljoen een smartwatch, 51,4 miljoen een fitnesstracker en 200.000 apparaten iets dat je voor je ogen zet. 2,2 Miljoen wearables zijn in kleding verwerkt.

Smartwatches zijn nu al populair. Lees hier welke je nu het beste kunt aanschaffen.